12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczacılar arasında sürekli kredi kullananların oranının yüzde 66 seviyesinde olduğunu belirterek, “Eczacılar arasında büyük bir bölümünün aylık gelire 1500-2000 bin lira arasında. Bu nedenle kredi kullanan eczacılar var. Eczacılar için artık buna göre önlem alınması gerekiyor. Çünkü eczaneler, ekonomik anlamda sürdürülebilirlikten uzaklaştı” dedi.

Her iki eczacıdan birinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu açıklamalarıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczanelerin zor durumda olduğunu belirterek, “Eczaneler, ekonomik anlamda sürdürülebilirlikten uzaklaştı. Meslektaşlarımızın işletme masraflarıyla baş edemediğini görüyorsunuz. Hayat pahalı. İşyeri açtığınızda bir sayfayı dolduracak ödeme yapıyorsunuz. Mevcut kar oranlarıyla bunu sürdüremiyorlar. İlaç firmaların devlete aktaracağı indirimi de biz kendimiz faturalarımız üzerinden aktarıyoruz. Bizde zarar oluşturuyor. Devlete aktarması gereken ıskontoyu aktarmayan ve devlete kafa tutan firmalar var. Bunların zararlarını biz karşılamak zorunda kalıyoruz sistem gereği. Rapor ve reçete hatalarından kesintilere maruz kalıyoruz. Biz şu anki kar oranlarıyla yola çıktığımızda son 10 yıldaki baskılamadan dolayı artık bunları sürdürebilecek karlar elde edemiyoruz. Diplomamızı ortaya koyuyoruz. Riskli iş yapıyoruz ve devletin adına da işler yapıyoruz ama hayatımızı belli bir seviyede sürdürecek gelir elde edemiyoruz. Bu da ister istemez borç stokunu artıyor. Kredi ile çalışan eczanelerimiz var. Kredi ile çalışan eczanelerimiz bir iki sene yol sonra depolara borç stoku ile karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.

'8 ECZANE, 7 ECZA DEPOSU KAPANDI'

2014 yılı itibariyle 8 tane eczanenin kapandığına dikkat çeken Ulutaş, küçük çaplı depolardan 7 tanesi kepenk indirdiğini ifade etti. Merkezde tutunamadığı için ilçelere eczanelere nakil etmek isteyen meslektaşlarının olduğunu belirten Ulutaş, “Yeni mezun olan genç eczacı meslektaşlarımızın eczane açma konusunda tedirgin olduklarını görüyoruz. Her iki eczaneden bir eczanenin zor durumda derken eczanelerin sürdürülebilirlikten uzaklaştığı ve olması gereken yaşam standartlarında gelir elde etmediği için zor durumda olduğunu öne sürdük. Çözüm önerileri de sunduk. Düşündüğümüz çözüme kavuşacak konuları sunduk. Türk Eczacılar Birliği tarafından 8 bin eczane üzerinde yaptığı anket çalışması var. Meslektaşlarımızın birçoğunun kirada olduğunu ve aylık gelirinin 1500 ve 2000 TL arasında olduğunu gördük. Kredi kullananların oranı yüzde 55. Sürekli kredi kullananların oranı ise yüzde 66. Artık buna önlem alınması gerekiyor. Sadece eczacıların gelirlerinin üst seviyeleri alınması için değil” dedi.

'İLAÇ PAHALI OLMAMALI'

Eczanelerin birikimlerini değerlendirmek için finans kurumlarıyla görüştüğünü ancak şimdilerde ise bankalara kredi çekmek için müracaat ettiğini belirten Ulutaş, şunları söyledi; “Biz daha önceden eczacılar arkadaşlarımız birikimlerini değerlendirmek için finans kurumlarıyla görüşürlerdi. Şimdi kredi çekmek için müracaat ediyorlar. Eczacılar Birliği’nin bir banka ile anlaşması var. Buradaki eczacı arkadaşlarımızı forumları bizden talep ettiği için elimizde sağlam veriler var. Burada kredilendirmeden uzak durmasını istiyoruz. Haftalık fiyat düşüşleri oluyor ama bunları kimse karşılamıyor. Kanun ve yönetmenlik var ama fakat ilaç firmaları karşılamıyor. Sermayesi ve rafındaki ilaç eriyor. İlaç fiyatları pahalı olmamalı. İlaç fiyatları uygun fiyatla olmalı. Kaliteden taviz verilmeyecek şekilde uygun fiyat politikası olmalı. Ucuz sadece ekonomik değil. İlacın birinci unsuru kalitede ikinci unsuru bulunabilir olması ve üçüncü unsuru ise alınabilir olması. Bunlarla birlikte sağlıklı ilaç hizmetinin sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz.”

PROTOKOL BİTİYOR

SGK ile yaptıkları 3.5 yıl protokolun Haziran ayı itibariyle biteceğini ifade eden Ulutaş, yeni protokol için Türk Eczacılar Birliği ile Bakanlığın görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Ulutaş, “Bu konuda bizlerin taleplerine dikkat etmeli ve karşılamalarını bekliyoruz. Reçete hizmet bedelinin artırılmasını istiyoruz. Devletin yaptığımız ıskontoyu ilaçlarda yapmak istiyoruz. İlacımız için istiyoruz. Geliri düşük olan meslektaşlarımızın bu ıskontodan muaf olmasını istiyoruz” dedi.

Kanserli hastaların ilaçlarının devlet tarafından verilmesinin yanlış olduğunu belirten Ulutaş, “25 bin eczane olarak Türkiye’nin kılcallarında varız. İzdiham ve hasta mağduriyet ile karşılarsınız. Biz özel sektörüz ama özel sektör mantığında hizmet veriyoruz. Bu yanlıştan dönülmeli. Resmi prosedür yürüdüğünde bu uygulamanın olmadığını gördük. Bu yanlıştan dönülmeli” dedi.