Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanları, “Soğanlı Kentsel Dönüşüm” projesini başlatan Osmangazi Belediyesi için karne hazırladı. Oda başkanlarının, ‘kentsel dönüşüme giriş’, ‘zemin etüt kriterleri’, ‘toplumsal yararlılık’, ‘sosyal donatı alanları’, ‘akademik odalarla ilişkiler’ derslerinden ‘1’ verdiği belediyeye, ‘medyatik yaklaşımlar’ ve ‘yatırımcı çıkarlarını gözetme’ derslerinden ’5’ vermesi dikkat çekti.

Üç oda başkanı BAOB binasında basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı Kentsel Dönüşümü hakkında kendileri için bilgilendirme toplantısı yaptığını ancak, belediyenin yansıttığı gibi projeye ‘tam not’ vermediklerini dile getirdi.
Dönüşüm projesinin sorunlarını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: “Hazırlanan avan projeler, mimari açıdan da çağın gereksinimlerini karşılamaktan uzaktır. Kentsel dönüşüm projeleri yalnızca alt yapı ve sosyal donatı alanları açısından yaşam alanlarının sağlıklaştırılmasına ilişkin projeler değillerdir. Belirli tasarım kaygılarının göz önünde bulundurulduğu, kentsel mimari bütünlüğü koruyan ve estetik değerleriyle kentlinin yaşama sevincini destekleyen mekânların kurgulanması da gerekir. Ancak görülmektedir ki yapılan sunumda yer alan konut dokusuna ilişkin mimari görseller, bırakın tasarımsal bir değer taşımayı, herhangi bir bağımsız mimari değerlendirmede ‘nitelikli tasarım ürünü’ olarak tanımlanabilecek değere dahi sahip değildir.”

Kentsel dönüşümle ilgili Osmangazi Belediyesi’ne bir karne hazırladıklarını belirten Şimşek, şöyle devam etti: “Birinci dönemi Doğanbey, ikinci dönemi ise Soğanlı projeleri olarak belirledik. Not verdik. Kentsel Dönüşüme Giriş dersi Doğanbey’de ‘0’dı burada ‘1’ verdik. Zemin Etüt Kriterleri, Doğanbey iyi bir zemine oturuyordu, Soğanlı’da biraz düşüş var. Dönüşümde Toplumsal Yararlılık açısından Soğanlı’nın Doğanbey ile boy ölçüşebileceğini zannetmiyoruz. Dönüşüm Projelerinde Mimari Nitelik ve Çevresel Uyum Konusunda da Doğanbey ile yarışamaz ve notunu bir verdik. Davranış notlarında ise Akademik Odalar ile ilişkileri birinci dönemde ‘0’dı şimdi ise bilgilendirme toplantıları nedeniyle ‘1’ verdik. Yatırımcı Çıkarlarını Gözetme ve Popüler Medyatik Yaklaşımlara ise ‘5’ verdik.”

Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı ise Soğanlı bölgesinin zayıf zemin derinliğinin 500-600 metre olduğunu, yer altı su seviyesinin yüksek olduğunu belirterek, deprem durumunda sıvılaşma potansiyelinin olabileceği gerekçesiyle bölgenin yeşil alan yada deprem sonrası toplanma merkezi olarak kullanılmasının daha doğru olacağını söyledi.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir de yapılması planlanan konutların metre kare büyüklüklerine işaret etti. Dairelerin 155-160 metrekare yapılacağının söylendiğini belirterek, “Ya burada bir hata var yada gerçekten düzenlenmesi gerekiyor. Yükseklik olarak 6 katla sınırlandırılmış. Doğanbey gibi bir tehlike yok ama hesapların yeniden gözden geçirilmesini talep edeceğiz bakanlıktan ve Osmangazi Belediyesi’nden.”