Türk Metal Sen'e bağlı olarak Renault ve Tofaşta çalışan işçilerin sendikalar hakları sebebiyle yaptıkları eylemlere TMMOB Makina Mühendisleri destek verdi. Oda yönetime Renault işçilerine yapılan saldırıyı kınadı.

BAOB yerleşkesinde düzenlenen basın açıklamasında, Renault ve Tofaş işçileri başta olmak üzere birçok fabrikadan binlerce metal işçisinin direnişin içinde olduklarına dikkat çekildi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, “Direnişçi metal işçileri, üyesi oldukları Türk Metal Sendikası ile MESS arasında bağıtlanan toplu sözleşmeye itiraz ediyorlar. Haklarını talep ediyorlar. Daha insani toplu sözleşme yapılması için Türk Metal Sendikasını uyarıyorlar. Türk Metal – Patron işbirliğine tepki gösteriyorlar. Direnişçi metal işçileri, günlerdir yaptıkları çeşitli uyarı eylemleri ile taleplerinin yerine gelmemesi durumunda, Türk Metal Sendikasından istifa edeceklerini duyurdular.” dedi.

İşçilerin verdiği sürenin 5 Mayıs 2015’de dolduğunu anlatan İbrahim Mart, “5 Mayıs sabah saatlerinde istifa etmek için Bursa Organize Sanayi içindeki parkta buluşan metal işçileri, Türk Metal Sendikasının yönetici ve/veya temsilcileri olduğu ifade edilen bazı kişilerin saldırısına uğradı. Saldırıda, bazı işçilerin ve eylemi izlemek üzere parkta bulunan 2 gazetecinin yaralandığı görüldü. Bilindiği üzere, 2012 yılında Türk Metal Sendikasından kitlesel olarak istifa eden Bosch işçileri de benzer şekilde saldırıya uğramış, birçok işçi de yaralanmıştı.” şeklinde konuştu.

Renault fabrikasında gece vardiyasında da bazı işçilerin kart okutamaması üzerine işten atıldıklarının işçilerin fabrika önünde tekrar eylem yaptıklarını hatırlatan Mart, “Fabrika yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, işten atılan işçilerin geri alınması, Türk Metal Sendikasından istifa eden hiç kimsenin işten atılmayacağına dair taahhütname alınması ve ücret konusunda tekrar görüşmek için işverene 15 gün süre verilmesi, konuları üzerinde anlaşma sağlanarak, direniş sonlandırılmış ve 3 saatlik aradan sonra 6 Mayıs saat 03:00 gibi üretime tekrar başlanmıştır.” diye konuştu.

İşçilere yapılan saldırıyı kınayan TMMOB Makina Mühendisleri odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, şunları söyledi: “Direnişçi metal işçilerine karşı yapılan baskı, tehdit ve saldırıları, kabul edilemez ve kaygı verici olarak değerlendiriyoruz. Direnişçi Renault metal işçilerine yapılan saldırıları kınıyoruz. Bu noktada, İşverenleri ve Türk Metal Sendikasını uyarıyoruz; İşçilerin bir sendikaya üye olması, üyesi olduğu sendikadan istifa etmesi, başka bir sendikayı tercih etmesi, kısacası işçilerin kendi özgür iradesi ile istedikleri sendikayı belirlemesi, anayasal bir haktır. Bu hakkın, her ne suretle olursa olsun engellemesi anayasal bir suçtur.”

TMMOB Makina Mühendisleri odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart’a DİSK Güney Marmara bölge temsilciliği, KESK Bursa şubeler Paltformu, TMMOB Bursa il koordinasyon kurulu ve Bursa Tabip Odası’da (BTO) destek verdi.