Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları çerçevesinde bozahane mevkisinde çeşitli yarışmalar düzenlendi. Halat Çekme, yüzme, kürek çekme gibi yarışmaların tamamlanmasının ardından ödül töreni yapıldı.
Yağlı Direk yarışlarına geçilmeden önce Su Ürünleri Kooperatifi başkanı Firuz Yılmaz ve yarışmacılar, yarışmanın nasıl olacağı ve yarışma geleneği hakkında protokol üyelerine pazarlığın nasıl yağıldığı konusunda bilgi verdi. Verilen bilginin ardından yağlı direk yarışmasında verilecek ödül için pazarlığa başladı. 5 bin liradan başlayan ödül AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından 8 bin liraya çıkarıldı. Yarışmacıların 10 bin lira diye bağırması sırasında protokol alanından kalkan AK Partili Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve beraberinde ki protokol üyelerinin alanı terk etmesi yarışmacılar ve halkta büyük tepkiye neden oldu.

'YAPTIĞINIZ BİZE VE HALKA BÜYÜK SAYGISIZLIK'

Alandan uzaklaştığı sırada Başkan Hüseyin Uysal'ın yanına gelen Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Firuz Yılmaz ve geçtiğimiz sene bayrağı alan Birol Samast, Başkan Uysal'ın yaptığı bu hareketin halka ve kendilerine karşı büyük bir saygısızlık olduğunu söyledi. Başkan Hüseyin Uysal'ın yapılan uygulamanın kaldırıldığını ve şov yapıldığını söylemesi üzerine Samast "Bunun şovla alakası yok. Biz talebe göre hareket ediyoruz. İnsanlar neşeleniyor, eğleniyor. Protokolün buradan kalkması bize ve halka karşı çok büyük bir hakarettir" dedi.

Yağlı Direk yarışmasında yarışacak olan yarışmacılar koruması ile alandan uzaklaşan Hüseyin arkasından yuhalarken, bir gurup polis memuru da Başkan Uysal'ın arkasından takip etti.

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Firuz Yılmaz, yağlı direk yarışmalarını halk izlesin diye parasız olarak devam ettirdiklerini söyleyip, "Bozahane gençliği çıkıp bayrağı alacaklarını ve orada bırakmayacaklarını söyledi. Bu belediyenin bir rezilliğidir. Geçen senede bunu yapamadılar. Geldiklerinden bu yana bir şey yaptıkları yok. Çocuklar bayrağı bırakmamak için bayrağı alıyorlar" dedi. Diğer yandan protokol üyeleri tarafından boşaltılan tribün vatandaşlar tarafından doldurulurken, yağlı direk yarışmasında direğin ucunda ki Türk bayrağı Bozahane gençleri tarafından alındı.

Yarışma sonrasında toplanan gençler adına konuşan Birol Samast, "Geçen sene başkan bizlere iftara geldiklerinde bize bayrağı seneye 20 bin lira olarak bire bir bana dedi. Başkanım da vardı. Biz 20 bin lirada olmadığımızı söyledik" dedi.

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Firuz Yılmaz'ın 'Belediyeyi yönetemiyorlar, burayı da yönetemediler' sözleri ise alkış aldı. Diğer yandan önceki dönem belediye başkanı Halil Posbıyık'ın bozahane gençlerine 10 bin lira ödül parası gönderdiği öğrenildi.

Yarışmaların sona ermesinin ardından etkinlik alanında ki vatandaşlar evlerinin yolunu tuttu.