OSMANİYE (AA) - Türkiye'de turp ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Kadirli ilçesinde, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl hasat bir ay önce sona erdi.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine, 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turp hasadının bu yıl hava şartlarına bağlı olarak erken bittiğini söyledi.

Bu yıl 35 bin dekara ekim yapılan turpun, ilçe ekonomisine yaklaşık 50 milyon lira katkı sağladığını ifade eden İspir, " Hava şartlarına bağlı olarak verim az oldu. Talep olmayınca da üreticilerimiz, diğer yıllara oranla bu yıl sezonu bir ay erken kapattı" dedi.

Geçen yıl 120 bin ton olan rekoltenin bu yıl 100 bin tonun altında olduğunu anlatan İspir, "Turp denince akla Kadirli gelir. Yöre halkı için önemli gelir kaynağı olan turpun toplama, yıkama ve paketleme aşamalarında, kış aylarında 5 bin kişi çalıştı. Turp, Kadirli'de tarlada kilogramı 30 kuruştan alıcı buldu. Bu rakam, üreticilerimizi üzdü" diye konuştu.

Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu söyledi.

Çiftçinin umudunun seneye kaldığını dile getiren Topalhan, "Geçen yıla göre bu yıl verim azdı. Üretici bu yıl turptan beklediğini elde edemedi. Yapacak bir şey yok. Yeni sezonda daha bol verim ve mahsulün para etmesini umuyoruz" şeklinde konuştu.