Eğitim Müfettişler Derneği eski başkanlarından ve Maarif Müfettişi Doğan Ceylan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki açıktan dolayı birçok lise öğrencisinin 45 günlük devamsızlık hakkı kullandığını dile getirdi. Ceylan, velilerin çocukları ile ilgili 45 günlük devamsızlığı hakkında 'mazeret belirtmeden' bilgisi olduğu yönünde dilekçe vererek okul idarecilerini zor durumda bıraktıklarını belirtti.

Maarif Müfettişi ve Yönetim Bilimi Uzmanı Doğan Ceylan, 2013 yılında MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği yayımladığını hatırlatarak, özürsüz olarak okula devamsızlık süresinin 20 günden 10 güne indirildiğini hatırlattı. Ceylan, buna rağmen yaptıkları çalışmalarda öğrencilerin keyfi okula gelmedikleri ve veliden alınan dilekçe ile 45 günlük devamsızlık hakkı kullandıklarına şahit olduklarını anlattı. Ceylan, okul idarecilerini zor durumda bırakan devamsızlık hakkı ile ilgili yönetmelikteki yanlış anlaşılmasının önüne geçilmesini istedi ve şu bilgileri verdi: “Okullarda devamsızlıkla ilgili MEB Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin eski düzenlemesinde, özürlü, özürsüz devamsızlıklarda okul yönetimince verilen izinler 45 günü aşamıyordu. Devamsızlık için gerekçe gösterilen özürle ilgili belgeler sunulması şarttı. Yeni düzenlemede ise, devamsızlıkla ilgili öğrencinin özür belgesi yada yazılı veli beyanı, özür gününün takip eden 5 günün içinde okul yönetimine verilmesi gerekiyor. Bu bölge e-okul sistemine işlenmek zorunda. Zorunlu hallerde okul yönetimi özür belgesiyle ilgili 20 iş gününü aşmamak kaydıyla süreyi uzatabiliyor.”

Düzenleme sonrasında yaşanan sıkıntı hakkında bilgi veren Ceylan, veli dilekçesi mazeretin beyanı veya belgelendirilmesine ilişkin olmasına rağmen okul yönetimleri tarafından izin talebi olarak durumun değerlendirildiğine dikkat çekti. “Okul yönetimleri, yönetmelik yayımlanmadan önce bir yıllığına çıkarılan yukarıda bahsettiğim genelge mantığına göre işlem yapmaktadırlar.” diyen Ceylan, “Veli hiçbir mazereti olmadan okula gelmeyen çocuğu için 'çocuğum okula bilgim dahilinde gelmemiştir' veya 'canım istemedi, okula göndermedim' gibi bir dilekçe verse bile bunu özürlü devamsızlık gibi kabul etmekteler ve öğrencinin devamsızlık hakkı 45 güne çıkmaktadır.” dedi.

BAKANLIK, YÖNETMELİKTE YANLIŞ ANLAŞILMANIN ÖNÜNE GEÇMELİDİR

Bu uygulamanın kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Maarif Müfettişi Doğan Ceylan, şu uyarıda bulundu: “Yönetmelik bir bütün olarak düşünüldüğünde, devamsızlık süresinin azaltılması ve başarı durumu ne olursa olsun 10 günü geçen özürsüz devamsızlıkta öğrencinin sınıfta bırakılması uygulamanın yanlış yapıldığını ortaya koymaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10 güne düşürdüğü devamsızlık süresi, bu yanlış uygulama nedeniyle 45 güne çıkmaktadır. Bakanlık bu konuda gerekli tedbiri almalıdır. Eğer velilerin hiçbir mazeret göstermeksizin bir dilekçe ile öğrencilerini izinli sayma hakkı varsa o zaman yönetmelikteki özürsüz devamsızlık süresini 10 gün değil 45 gün olarak değiştirmelidir. Böyle keyfi bir hakkı yoksa o zaman yönetmelikteki yanlış anlaşılmanın önüne geçilmeli, öğrenci devamsızlığı için nelerin mazeret sayılabilineceğine ilişkin açıklama yapılmalıdır.”