Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Nurdan-Ahmet Orhan Oğuz İlkokulu’nda, toplanan atık kağıtlar, Zonguldak Çevre Belediyeler Birliği’ne (ZONÇEB) gönderildi. Ayrıca öğrenciler, kullanımı daha uzun ve çevreye zarar vermeyen bez torbaları dağıtarak çevre bilinci oluşturmak için çalışmalar yaptı.

Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlköğretim Okulu öğrencileri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri projeyi okul binasında gerçekleştirdi. Çevre bilinci oluşturmak amacıyla ellerindeki pankartlarla sağlamaya çalışan öğrenciler, 'çevre için el ele' sloganları ile birleştirdi. Öğrenciler, proje kapsamında topladıkları atık kağıtları ZONÇEB' e ait araca yükledi. Öğrenciler ayrıca velilere ve vatandaşlara naylon poşet yerinde yıkanabilir ve uzun süre kullanılabilir olan bez poşetleri dağıttı.

Okul Müdürü Ruhi Koç, atıkların teslimi sırasında yaptığı konuşmada, etkinlikteki amaçlarının çevre bilinci oluşturmak olduğunu söyledi. Koç, 5 Haziran’ın aynı zamanda Dünya Çevre Günü olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Okulumuz, ‘Çevre İçin El Ele’ kapsamında ilkokullar projesine hazırlık yapmaktadır. Öğrencilerimiz de evlerinden getirdikleri ve okulda topladıkları atık kağıtları ZONÇEB’e gönderecekler. Aynı zamanda bir mağazada bez poşet dağıtımında bulunacağız. Amacımız çevre bilinci oluşturmak ve farkındalık yaratmaktır. Temiz bir dünya, temiz ve yaşanabilir bir çevre için, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde daha duyarlı ve bilinçli davranmalıyız. Bizi amacımız da bu duyarlılıkta nesiller yetiştirmektir. Bu projede yer alan sınıf öğretmenlerimiz Nurhan Cihan ile Nilgün Özcan’a teşekkür ediyorum, öğrencilerimi de can-ı gönülden kutluyorum."

ÖĞRENCİLERİN DİKKATLİ TUTUMLARI SAYESİNDE FATURALARDA İNDİRİM SAĞLANDI

Okul Müdürü Ruhi Koç, okulda elektrik ve su konularında tasarrufa yönelik çalışmalar da yaptıklarını anlatarak, “Okulumuzda elektrik ve su faturalarımızda belirgin seviyede düşüş yaşanmıştır. Çünkü okulumuzda gönüllü öğrencilerimiz var. Teneffüslerde muslukları, açık kalan lambaları kontrol ediyorlar ve lüzumsuz olanları en kısa sürede kapatıyorlar. Aynı zamanda koridorlarımızın lamba düğmelerinde, lavabolarda uyarı yazılarımız bulunuyor.” dedi.

Projeye katılan öğrenciler, hazırlanan proje ile çevre duyarlılığını sağlamaya çalıştıklarını söylerken, tasarruf konusunda da büyüklerin biraz daha dikkatli olmalarını, açık kalan elektrik ve muslukları da kapatmalarını istedi. Çevre duyarlığına yönelik yazılar yazılı dövizlerle sloganlar atan öğrenciler, daha sonra atık kağıtların bulunduğu paketleri teslim etti.