Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih telaşı sardı. Tercihler konusunda bir uyarıda bulunan Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, öğrencilerin aile ve çevre baskısıyla tercih yapmaması gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin tercih formlarını doldururken yanlış kriterleri baz aldığını ifade eden Mehmet Aslan, tercih yaparken yanlış bilinen genel geçer kriterlerden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Lise döneminde gençlerin net bir karar veremediğini dile getiren Aslan, öğrencilerin istekleri, ilgi alanları ve gelecek hedefleri dikkate alınarak tercih yapılması gerektiğini söyledi. Öğrencilerin çok zorlu bir sınav döneminin ardından bir o kadar da karmaşık olan tercih dönemine gireceğini belirten Aslan, "Lise tercihleri ülkemizde her zaman kolay olarak algılanır ve özen gösterilmeden yapılır. Bu durum aileler ve öğrenciler için ilk etapta olmasa da geniş zaman diliminde ciddi sosyolojik ve ekonomik tepkimeleri meydana getirir." dedi.

Aslan, tercih yaparken nelere dikkat edilmesi yönünde şu uyarılarda bulundu: "Ülkemizde çok büyük yanlışlardan biri de sınava giren öğrenci üzerindeki ciddi psikolojik baskıdır. Bu durum öğrencide çeşitli travmalara yol açabileceği gibi öğrenciyi yanlış yollara da sevk edebilmektedir. Özellikle bu durumu bir şekilde atlatmak isteyen öğrenciler, ailesindeki ve çevresindeki baskıcı ortamdan kurtulmak için yanlış tercihler yapma yolunu seçebilmektedir."