Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Mehmet Aslan, öğrencilerin tercih formlarını doldururken yanlış kriterleri baz aldığını söyledi.

Tercih yaparken yanlış bilinen genel geçer kriterlerden vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Aslan, “Özellikle tercih edilen meslek gruplarının alınan puana göre formlara yazılması doğru bir adım değildir. Bu durum ileri ki dönemlerde öğrenci için sorun teşkil edecektir. Tercih yaparken bu yanlış yoldan vazgeçilmeli, öğrencilerin istekleri, ilgi alanları ve gelecek hedefleri dikkate alınmalıdır.” dedi. Öğrencilerin çok zorlu bir sınav döneminin ardından bir o kadar karmaşık bir dönem olan tercih dönemine gireceğini belirten Aslan, “Üniversite tercihleri ülkemizde her zaman kolay olarak algılanır ve özen gösterilmeden yapılır. Bu durum aileler ve öğrenciler için ilk etapta olmasa da geniş zaman diliminde ciddi sosyolojik ve ekonomik tepkimeleri meydana getirir.” diye konuştu.

“EN BÜYÜK YANLIŞLARDAN BİRİ PSİKOLOJİK BASKI”

Türkiye'de çok büyük yanlışlardan birinin de sınava giren öğrenci üzerindeki psikolojik baskı olduğunu kaydeden Aslan, “Bu durum öğrencide çeşitli travmalara yol açabileceği gibi öğrenciyi yanlış yollara da sevk edebilmektedir. Özellikle bu durumu bir şekilde atlatmak isteyen öğrenciler, ailesindeki ve çevresindeki baskıcı ortamdan kurtulmak için yanlış tercihler yapma yolunu seçebilmektedir.” şeklinde konuştu. Bu gibi durumlarda öğrencilere yapılan baskıların çok yanlış olduğunu söyleyen Aslan, aynı şekilde bu gibi baskılara çabucak boyun eğip kurtulma, kaçma yolunu seçen öğrencilerinde yanlış bir yol seçtiğini belirtti. Aslan, “Böyle bir şeyle karşılaşması durumunda, öğrencinin her türlü baskıya göğüs gerip ikinci hatta üçüncü şansını deneme yoluna gitmesi gerekir. Aksi taktirde öğrenci, gelecekte çok daha büyük sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalabilir. ” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin hayallerindeki mesleği öğrenmeyi planladıkları üniversiteleri seçerken geniş kapsamlı araştırmalar yapmasının önemini belirten Aslan, “Öğrenciler geleceklerinin temelini atılacakları üniversiteleri iyi düşünmeli. Seçilecek eğitim kurumunun dil eğitimine özellikle dikkat edilmeli, kurumda güçlü bir akademik kadro aranmalı, kurum global şartlara sahip olmalı, staj imkanları, fiziki şartları, sosyal ve kültürel özellikleri iyi analiz edilmelidir.” diyerek tercih dönemindeki öğrencileri ve aileleri uyardı.