Antalya'nın Manavgat ilçesinde öğrenciler yabancı dil pratiklerini turistlerle konuşarak geliştiriyor. Öğrencilerin, turistlerle İngilizce ve Almanca konuşması, aynı zamanda yabancı dil kelime hazinelerini geliştirirken yabancılarla konuşmada özgüvenlerini artırıyor.

Antalya'ya tatile gelen 12 milyon turistin 4 milyonunu ağırlayan Manavgat, tarihi ve doğal güzellik bakımından zengin bir destinasyon. Zengin kültür, tarih ve arkeolojik eser varlığıyla yılın 12 ayı Side Antik Kent'e turist geliyor. Bölgeye en fazla turist ziyareti ise Apollon Tapınağı'na oluyor. Manavgat Özel Toros Sema Fen-Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Kadir Şaşmaz, turistik bölgelerin öğrencilerin yabancı dillerini geliştirme adına büyük bir şans olduğunu söyledi.

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Side Antik Kent ve Apollon Tapınağı'nın, öğrencilerin okulda işledikleri yabancı dil konularını pratikte yapmaları için iyi bir avantaj olduğunu belirten Şaşmaz, öğrencilere İngilizcelerini geliştirmeleri için bölgenin tarihi ve doğal varlıklarını tanımaları için ödevler verdiklerini kaydetti. Şaşmaz, "Öğrencilerin, turistlerle İngilizce konuşma gayreti dil öğrenmelerinde çok önemli etken. Turistle konuşmada en önemli etken öğrenciye dil öğrenmede moral sağlıyor. Ben de İngilizce konuşabiliyorum, özgüvenini sağlıyor. Turistlerle konuştukça bu güven artarak kelime hazinesi sürekli geliştiriyor. Side antik kent, öğrencilerin yabancı dil pratiklerini geliştirmeleri için güzel bir tarihi ören yeri." diye konuştu.

Manavgat Toros Sema Fen-Anadolu Lisesi Almanca Öğretmeni Seyfettin Yakanoğlu da bölgenin turizm yöresi olmasının öğrencilerin Almancalarını geliştirme ve ilerletme adına bir avantaj olduğunu söyledi. Bölgeye gelen turist yoğunluğunun Almanlar olmasının, öğrencilerin Almanca pratik yapmalarında da artı oluşturduğunu belirten Yakanoğlu; öğrencilerin, Almanca pratiklerini geliştirmeleri için ören yerindeki tarihi ve kültürel varlıkları tanımaları için ödev verdiğini, böylece turistlerle konuşarak yabancı dillerini geliştirmelerine imkan sağladıklarını kaydetti. Yakanoğlu, "Öğrenci turistle Almanca konuştukça dil öğrenmeye karşı merakı artıyor. Kendine özgüveni artıyor. Pratikle kelime hazinesi ve turistin hangi kelimeyi nerede nasıl konuştuğunu yerinde görüyor." ifadesini kullandı.

Almanca mezunu ve turizm çalışanı Hasan Duman ise öğrencilerin, yabancı dillerini geliştirmesinin en önemli sırrının turistlerle bol bol pratik yapması olduğunu söyledi. Side'de 20 yıldır esnaflık yapan ve Hollanda'da dünyaya gelen esnaf Ramazan Tecer de iyi derecede İngilizce, Rusça, Almanca, Çince ve Felemenkçe bilmesini, turistlerle sürekli konuşmaya borçlu olduğunu söyledi. Tecer, öğrencilerin yabancı dillerini geliştirmesi için bol bol turistlerle pratik yapmayı tavsiye etti.

İskandinav turist rehberi Mehmet Reşat Akıl ise öğrencilerin turistlerle konuşmasının teorik yabancı dil bilgilerini pekiştirmesine yarar sağlayacağını ifade etti.