Diyarbakır Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün suça karıştığı gerekçesiyle 872 öğrenciyi resmi internet sitesinde isim isim yayınlaması büyük tepki çekti. Bu gelişmeler yaşanırken, Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı'nın ise öğrenci ve öğrenci faaliyetleri ile ilgili resim, görüntü ve ses kayıtlarının velilerin izni olmadan yayımlanamayacağını belirten yeni bir yazı yayınladığı ortaya çıktı. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, "Eğitim-öğretim ile ilgili kamuoyu ile paylaşılmasında fayda görülen, örnek uygulamaları içeren ‘ses, görüntü ve video kayıtlarının’ bundan böyle öğrenci velilerinden izin alınarak, resmi okul/kurum web sitelerinde paylaşılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı bir süre önce, okul faaliyetleri, öğrenci ve öğrenci faaliyetleri ile ilgili ‘görüntü, ses ve video paylaşmanın yasak’ olduğu ile ilgili resmi yazı yayımlamıştı. Söz konusu yazıda, "Öğrencilerin, okullardaki faaliyetlerin, görüntü, ses ve fotoğraflarının internet ortamında yayınlanması ve sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılması yasaklanmıştır. Bunu yapan öğretmen ve yöneticiler cezalandırılacaktır." ifadelerine yer verilmişti. Ancak bu yazının ardından MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, ikinci bir yazı daha yayınlayarak, ilk resmi yazının yanlış anlaşıldığını belirterek, bu bağlamda yeni bir duyuru yayımla gereği duyulduğu kaydedildi. İlgili yazıda, "MEB Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığının 25/12/2014 tarihli ve 63055260/10/6928168 sayılı ‘ses, görüntü ve video paylaşımı’ konulu yazısı ile ilgili olarak, Bakanlığımıza iletilen geri bildirimler sonucunda söz konusu yazı hakkında bazı tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır." denildi.

Bahse konu yazıda şu ifadelere yer verildi: "Öğrencilerin kişisel gelişimleri ile psikolojik ve sosyal gelişimlerine olumsuz etki yapacak ve bununla birlikte kişilik haklarını ihlal edecek ‘ses, görüntü ve video kayıtlarının sosyal ağ ortamlarında paylaşılması’ konusunda; Anayasa, uluslararası sözleşmeler, yasal ve idari düzenlemeler ile Türk Millî Eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerinin dikkate alınması ve bu kapsamda, gerekli tedbirlerin oluşturulması amaçlanmıştır."

Ancak fayda görülen görüntü, ses ve fotoğrafların yayınlanmasında, bir sakınca olmadığını fakat bunun için velilerden izin alınması gerektiğinin vurgulandığı yazıda, "Bu bilgiler ışığında, eğitim-öğretim ile ilgili kamuoyu ile paylaşılmasında fayda görülen, örnek uygulamaları içeren ses, görüntü ve video kayıtlarının öğrenci velilerinden izin alınmalı. İzin alındıktan sonra resmi okul/kurum web sitelerinde paylaşılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır." ifadeleri kullanıldı.