Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayı ile Dumlupınar Ortaokulu’nda öğrencilerin yetenek haritası çıkarılıyor. Harita ile yetenekler belirleniyor, buna göre eğitim veriliyor.

Dumlupınar Ortaokulu Yetenek Haritası ve Yetenek Akademisi Projesi (DUYAK) ile daha iyi ve modern bir eğitim verme amaçlanıyor. Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan, proje ile ilgili açıklamasında geleceğin eğitim anlayışında yeteneklerin önemli rolü olacağını vurguladı.


Kaptan, bu bilinçle Maltepe’de yeteneklerin eğitimine çok önem verdiklerini ifade etti. Ardından DUYAK’ın önemine işaret etti; ülkeye örnek olması temennisinde bulundu.

Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın da beynin belirli yetenek alanlarına yatkın olduğunu; buna uygun eğitim verildiğinde öğrenmenin arttığını dile getirdi ve “Artık çocuklarımızın yeteneklerini görmezden gelmemiz mümkün değil. Her çocuğun yeteneklerine göre eğitim almaya hakkı var.” dedi. Bir ülke için en büyük sermayenin beşer olduğunu anlatan Aydın, bu nedenle yetenekleri israf etmek yerine bir değer haline getirmek gerektiğini savundu.

Proje kapsamında, tüm öğrencilere ‘MIT Yetenek ve İlgi Testleri’ ile ‘Öğrenme Risk Faktörleri Testi’ uygulandı. Bulgulara göre öğrencilerin sekiz temel yetenek alanı ile ilgili profilleri çıkarıldı. Sürecin sonunda öğrencilerin uygun programlara yönlendirilmesi; yeteneklerini arttırması hedefleniyor. Ayrıca bu yeteneklerin sergilemeye imkân tanınması öngörülüyor.

DUYAK’ın en önemli ayaklarından biri de öğretmen, veli ve öğrenci seminerleri. Bu çerçevede öğretmenlere ve velilere yönelik beyin-yetenek bağı, yetenekleri ve yetenekli çocukları anlama, yetenek arttırma gibi konularda eğitim ve toplantılar yapılacak. Projenin 3 senelik bir süreyi kapsayacak ve daha sonra da devam ettirilecek şekilde planlandığını bildiren Dumlupınar Ortaokulu Müdürü Mehmet Ali Akın, bu anlamda gerekenlerin yapılacağını belirtti. Akın, proje yürütücülerinin en büyük umudunun bu projenin pek çok okula ve eğitimciye ilham olması ve tüm ülkede yaygınlaştırılması olduğundan söz etti.
Projenin açılışı 27 Şubat 2015 Cuma 11.00 – 12.30 saatleri arasında ve İmdat Vakfı Dumlupınar Ortaokulu’nda yapılacak.