Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyenlerinden Selma Öztürk, okul çağındaki çocukların öğrenmeyi stressiz gerçekleştirebilmeleri için önemli tavsiyelerde bulundu. Çocukların en başta glisemik yükü düşük karbonhidrat tüketmeleri gerektiğini belirten Öztürk, ayrıca B2, A ve B vitaminli gıdalarında tüketildiğinde aynı etkiyi sağlayacağını söyledi.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyenlerinden Selma Öztürk, çocukların eğitim dönemlerini daha az stresli geçirmeleri, stressiz öğrenme için tüketmiş oldukları besinlerin seçimine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Öztürk’ün verdiği bilgilere göre karbonhidrat tüketimi stresi kontrol eden beyin kimyasalları serotonin ve triptofanın üretilmesi için gerekli. Karbonhidrat tercihi glisemik yükü düşük gıdalardan olmalı. Bunlar tam buğday, çavdar, kepekli, ruşeymli ekmek olmalı.

NOHUT VE KURU FASULYE ÖNEMLİ

Öztürk, ayrıca kepekli ya da tam buğday unundan yapılmış makarna, pirinç, bulgur, kurufasulye, nohut, barbunya, mısır gibi gıdalarında aynı etki için tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Öztürk, “Bu gıdalar aynı zamanda tiamin (B1) ve piridoksin (B6) vitaminlerinden de zengin olduğu için stressiz öğrenmeyi sağlar.” dedi.

Çocuklar için pancar şekerinden yapılmış tatlılar tüketilmesini öneren Öztürk, “Şekerli gıdayı tüketmeden önce mutlaka 1 bardak süt, yoğurt veya ayran ile tükettirirsek saf karbonhidratı proteine bağlı bir şekilde vücuduna alacağı için çocuğumuzda konsantrasyon güçlüğü ve yemekten sonra oluşabilecek dikkat eksikliği halsizlik, uyku hali gibi bir durumu da yaşamamış olacaklardır.” diye konuştu.

Özellikle A ve B vitaminlerinden ve potasyum mineralinden zengin olması stressiz öğrenmeyi sağlayacağını belirten Öztürk, “Her gün okul çağı çocuklarımızda 1 bardak süt ile birlikte 1 adet muz tüketimine özen gösterelim. B2 vitamini riboflavinin de stressiz öğrenme ve konsantrasyon sağlar. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, kuru baklagiller ve ceviz, fındık gibi yağlı tohumlarda B2 vitamininden zengindir.” ifadelerini kullandı.

Öztürk, son olarak başta somon, uskumru olmak üzere her türlü balığın haftada 2 kez tüketilmesi sonucu stres, agresyon, dikkat eksikliği durumlarını iyileştirici etkisinin çocuklarda görüleceğini vurguladı.