İzmir Valisi Mustafa Toprak’tan, kaymakamlıklar aracılığıyla başta Milli Eğitim müdürlükleri nezdinde okullara gönderilen talimat tepki çekti. 16 kuruma gönderilen yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir ziyaretine geniş katılım sağlanması istenirken üstü kapalı olarak öğretmen, öğrenci ve velilerin de programa gitmesinin teşvik edilmesi istendi. Bu durum, eğitimci ve siyasetçilerin tepkisini çekti. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Sayın Vali marifetiyle kaymakamlıklara iletilen talimatlar neticesinde tüm muhtarlara, yapılacak açılış-mitinge katılım zorunluluğu getirilmeye çalışılmaktadır. Valinin, devletin temsilcisi konumunu ve tarafsızlığını yitirdiği bir kez daha görülmüştür." dedi.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir ise, “İzmir'de cumartesi günü yapılacak toplu açılış için gerek salonun donatılması gerekse katılımın sağlanması konusunda okullarımıza yazı gönderen yöneticileri uyarıyorum. Toplu açılış törenlerinde, tarafsızlık yemini etmiş Sayın Cumhurbaşkanımız'ın yapmış oldukları konuşmaları kayıtlarda mevcuttur. Okullarımızı ve öğrencilerimizi siyasete karıştırmayınız.” dedi.

Türk Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın da, “Sonuçta Cumhurbaşkanımız'ın programı ancak orada sadece yatırımlarla ilgili bir açıklama yapılmıyor. Tamam, gidelim gitmesine ama orada siyaset konuşuluyor. Oraya eğitimcileri, öğrencileri dikmenin manasını anlayamadık. Bu konuda valiliğin daha duyarlı olması gerekiyor.“ dedi.

Vali Toprak tarafından kaymakamlıklara gönderilen yazıda şöyle denildi: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 09 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat 18.00'de Atatürk Stadyumu'nda, 770 milyon TL bedelli 626 adet projenin toplu açılış töreni yapılacaktır. Bu kapsamda toplu açılış töreninin coşkulu bir şekilde yapılabilmesi için en yüksek seviyede katılımın sağlanması, açılışı yapılacak tesislerin Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle donatılmasının ilgili kaymakamlıklarımız ve kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından yerine getirilmesi hususunda gereğini rica ederim."