Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Muğla İl Temsilcisi Hakan Ünalan, öğretmenlere nöbet tutturmanın hukuksuz ve mesleğe aykırı olduğunu ileri sürdü. Sınırsızlık Meydanı'nda, Aktif Eğitim-Sen üyeleri biraraya gelerek okullardaki nöbet görevini protesto etti. Ünalan, burada yaptığı açıklamada öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının bu erozyona zemin hazırladığını ileri süren Ünalan, "Hattâ arttırdığı görülmektedir. Bu uygulamalardan birisi de öğretmene okullarda nöbet tutturulmasıdır. Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırmaktır." dedi.

Ünalan, öğretmene tutturulan nöbetin hukuk ilkelerine ve öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığını savunarak, bunun karşılığında ödeme dahi yapılmadığını ifade etti. Nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmenin, nöbeti süresince mesleğiyle değil, güvenlik işlemleriyle uğraşmak zorunda kaldığını anlatan Ünalan, "Yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Öğretmenlerin nöbet hizmeti ve normal mesai saatleri haricindeki verilen her türlü görev, fazla çalışmadır ve zorla hiçbir öğretmene dayatılamaz, bilâücret yürütülmesi istenemez. Nöbet hizmeti, öğretmenlik mesleğinin doğasına uygun şekilde, hukuk ve mesleki gereklilikler temelinde, ücreti belirlenerek düzenlenmesi halinde okuldaki eğitim öğretimin bir parçası olarak kabul edilebilir." ifadelerini kullandı.

Ünalan, öğretmen nöbetlerinin eğitim boyutunda yapılandırılması gerektiğini dile getirerek, "Öğretmenlerden, güvenlik görevlisi hizmetleri beklenmemelidir. Nöbetçi öğretmen, kapı girişinde öğretmen dövmeye gelenleri engelleyen bir polis, esrar, tiner, çakmak gazı çeken öğrencileri karşılayan bir güvenlik görevlisi, zil çaldığında, 'Haydi çocuklar içeri.' diyen bir hizmetli, boş geçen dersleri dolduran bir joker, okul idarecilerinin kendi ihtiraslarına göre istediği gibi görevlendirebileceği bir tatmin aracı değildir." şeklinde konuştu. Diğer meslek gruplarında tutulan nöbetlerin fazla çalışma sayılıp ücretlendirildiğini vurgulayan Ünalan, "Öğretmenlere nöbet hizmetleri için herhangi bir ek ücret ödemesinin yapılmaması, Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu nedenle nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp fazla mesai olarak kabul edilmeli, öğretmene nöbet tuttuğu her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir. Sonuç olarak, Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıkıyoruz. Bu uygulamayı bütün okullarımızda protesto ediyor, hükümeti ve MEB'i bir an evvel bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırıyoruz." diye konuştu.