Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Türk Fatih Gümüş, öğretmenlere teneffüslerde nöbet tutturulması uygulamasının angarya ve suç olduğunu söyledi. Gümüş, nöbet tutmama eylemini süresiz hale getirdiklerini kaydetti.

Dernek binasında basın açıklaması yapan Türk Fatih Gümüş, kamu çalışanlarına nöbet görevi verildiğini ve bir nöbet ücreti ödendiğini hatırlattı. Buna karşın, nöbet görevi verilen öğretmenlere herhangi bir ücret ödenmediğini dile getiren Gümüş, şunları söyledi: "Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. 7 saat derse giren öğretmenin her teneffüs için de 10 dakika nöbet tuttuğu göz önüne alındığında bir öğretmenin günde 1,5 saatten fazla angarya çalıştırıldığı görülmektedir. Bu durum ise Anayasa'mızın 18. maddesinin Kişinin Hakları ve Ödevleri bölümünün II. Zorla Çalıştırma Yasağı kısmında ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır’ maddesi uyarınca Anayasal suç teşkil etmektedir. Bu görevin angarya gibi herhangi bir ücret ödenmeden yerine getirilmesi kabul edilemez bir durumdur."

Toplu sözleşme görüşmelerindeki taleplerinden birisinin de ‘ek dersin ve nöbet ücretlerinin artırılması, nöbet tutan personele ücret verilmesi' olduğunu kaydeden Gümüş, daha önce okullarda nöbet tutmama eylem kararı aldıklarını hatırlattı. Gümüş, şöyle devam etti: "Ancak Türk Eğitim-Sen’in iyi niyetli olarak sadece Hazirana kadar her ayın ilk haftası için almış olduğu nöbet tutmama eylem kararını suistimal eden yöneticiler üyelerimize sonraki haftalara çift nöbet hatta üç nöbet koyarak sabote etmek istemişler ve nöbet eylemine katılan üyelerimize ceza verme tehditleri savurmuşlardır. Bunun üzerine Sendika Genel Merkezimiz eylemin şeklini değiştirmiş ve nöbete ek ders hakkımızı alana kadar nöbet tutmama eylemimiz süresiz hale getirilmiştir. Nöbet eyleminin çocuklarımızın güvenliğini tehlikeye düşüreceğini iddia edip baskı ve şantaja başvuran idarecinin derdi çocuklarımız değil, koltuklarıdır."

Bir sendikanın eylemine idarecilerin müdahil olmasının anayasal suç olduğunu vurgulayan Gümüş, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.