Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya İl Temsilcisi Fatih Yanardağ, emekli maaşlarının hesaplanmasında ek göstergelerinin 3 bin yerine 3 bin 600 üzerinden hesaplanmasını istedi.

Fatih Yanardağ, yaptığı açıklamada, ek göstergenin memur maaş hesaplanmasında kullanılan, hizmet sınıfları ve eğitim durumları ile kadro unvan ve derecelerine göre farklılık gösteren bir katsayı olduğunu belirtti. 1'inci derece kadrolar için bin 500’den 8 bin'e kadar çeşitli ek göstergeler uygulandığını anlatan Yanardağ, öğretmenlere uygulanan ek göstergenin ise 3 bin olduğunu anımsattı.
Fatih Yanardağ, açıklamalarına şöyle devam etti: “Ek gösterge rakamları, memurların aylık ücretlerini ama ondan daha çok da emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin ne kadar olacağını doğrudan etkilemektedir. Düşük ek gösterge, özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olmaktadır. Öğretmenler hem aldıkları eğitim gereği olarak hem de icra ettikleri kariyer mesleği olarak 3 bin 600 göstergeyi hak etmektedirler. Çünkü öğretmenle aynı süre eğitim almış, birbirine yakın şartlarda görev yapan diğer meslek gruplarındaki kamu çalışanlarında ek gösterge 3 bin 600 olarak uygulanmaktadır.”

"DÜŞÜK EK GÖSTERGE EMEKLİ ÖĞRETMENİ MAĞDUR EDİYOR"

Ek gösteresi 3 bin 600 olan memur emeklisinin 979 TL ek maaş ödemesi kazandığını aktaran Yanardağ, ek göstergesi 3 bin olan bir memur emeklisinin sadece 452 TL ek maaş ödemesi alabildiğini dile getirdi. Yanardağ, “Bu durumda emekli bir öğretmen 450 TL’lik hak kaybına uğramaktadır. Öğretmenlerimiz emeklilikte aldıkları kıdem tazminatları da aynı nedenle 15 bin TL düşük olmaktadır. Bu uygulama, en başta Anayasa'mızın eşitlik ilkesine sonra da diğer mevzuatlarımızdaki 'eşit işe eşit ücret' şartına aykırı olduğundan hukuksuz bir uygulamadır.” diye konuştu.

AKTİF EĞİTİM-SEN’İN ÖNERİSİ

Öğretmeni mutlu olmayan bir milletin sağlıklı gelişmesi ve üretmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yanardağ, şu ifadeleri kullandı: “Gelecek nesilleri yetiştirme vazifesini üstlenmiş, itibarlı olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacı olan, kariyer mesleği öğretmenlerin de ek göstergelerinin yükseltilmesi gerekmektedir. Hep beraber eğitim kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin moral ve motivasyonunu artırmak, hak ettiği itibarını geri vermek, insanca yaşama hakkına ve hayat standardına ulaştırmak istiyorsak, maddi manevi sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu sorunların başında yer alan ekonomik problemlerin çözümü için de öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalıdır.”

Yanardağ, sendika alarak önerdikleri çizelgeyi şöyle açıkladı:
Derece Ek gösterge Derece Ek gösterge
1 3600 5 1300
2 3000 6 1150
3 2200 7 950
4 1600 9 850