Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında öğretmenlere ücretsiz nöbet tutturulmasını eğitimcilerin yüzde 85’i angarya olarak gördüğü ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere nöbet karşılığı ücret ödememesi nedeniyle Aktif Eğitimciler Sendikası üyesi öğretmenler Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya İl Temsilcisi Fatih Yanardağ, burada yaptığı konuşmada, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem manevi açıdan itibar kaybettiğini belirtti. Bakanlığın hukuksuz uygulamalarının bu erozyona zemin hazırladığını vurgulayan Yanardağ, bu uygulamalardan birinin de okullarda nöbet tutturma olduğunun altını çizdi. “Nöbet hukuksuz olduğu gibi karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmamaktadır” diyen Yanardağ, şöyle devam etti: “Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Yürürlükte bulunan hiçbirisinde nöbet kavramı geçmemektedir. Bu tablo ortada iken, okullarda ihtiyaç duyulduğunda konuyu temel bir hukuki çerçeveye oturtmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatı’nın ise hem yasallığı hem de uygulanabilirliği tartışmalıdır. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Öğretmenin nöbet görevi karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsüdür.”

YÜZDE 85’İNE GÖRE ANGARYA

Nöbet uygulamasına ilişkin öğretmenlerle yapılan bir anketin sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşan Yanardağ, “Öğretmenlerin okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili eğitim çalışanlarına yapılan ankette eğitim çalışanlarına üç soru yöneltilmiş ve görüşleri istenmiştir. 2 bin 586 kişi ile gerçekleştirilen ankette ‘nöbet görevi karşılığında ek ders ücreti ödenmeli midir’ öğretmenlerin yüzde 93’ünün ‘evet’ yanıtını verdiği görülmüştür. ‘Nöbet görevi öğretmenler için angarya mıdır?’ sorusunu cevap veren 2 bin 547 eğitimcinin yüzde 85’i bunu angarya olarak gördüğünü beyan etmiştir. Sadece yüzde 15’i angarya görmediğini bildirmiştir. ‘Okulların güvenliğinden öğretmenler sorumlu olmalı mıdır?’ sorusunu 2 bin 593 eğitim çalışanı cevaplandırmıştır. Katılımcıların 132’si ‘evet’ derken 2 bin 461 katılımcı ‘hayır’ cevabını vermiştir. Eğitim çalışanlarının % 95’i okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olmaması önünde görüş bildirmiştir” diye konuştu.

Bütün bunlara karşın nöbet uygulamasının devam etmesine karar verilirse düzenleme yapılmasının elzem olduğuna dikkat çeken Yanardağ, “Öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulmalıdır. Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı, nöbet görevi, mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. Öğretmenlerin tutacağı nöbet mutlaka ücretlendirilmelidir. Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıkıyoruz. Bu uygulamayı bütün okullarımızda protesto ediyor, hükümeti ve MEB’i biran evvel bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.