Eskişehir’de ders sonrası, okul dışında hükümetin Osmanlıcanın ders olarak okutulması protestosuna katılan 7 lise öğrencisine, okul müdürlüklerince kınama cezası verildiği belirtildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, öğrencilerin eğitim gördüğü okul müdürlüklerine, ‘Bu öğrenciler için gereğini yapın’ talimatı üzerine verildiği kaydedilen kınama cezasına, Eğitim Sen Eskişehir Şubesi'nden sert tepki geldi.

Eskişehir’de bir süre önce, ders sonrası okul dışında hükümetin Osmanlıcanın ders olarak okutulması protestosuna katılan 7 lise öğrencisi hakkında, Milli Eğitim Müdürlüğü'nce soruşturma başlatılmıştı. Eğitim Bir Sen Eskişehir Şubesi'ne yumurta attıkları ileri sürülen ve polis tarafından kimlikleri belirlenen 7 liseli hakkında, Valilik kanalıyla disiplin soruşturması açılması istenmişti.

Eğitim Sen Şube Örgütlenme Sekreteri Nazım Yılmaz, ülkenin her yerinde olduğu gibi Eskişehir'de de tepki amaçlı protestolar yapıldığını hatırlattı. Yılmaz, "Eskişehir’de de bir grup lise öğrencisinin tartışmalı kararlarının mimarı, hükümetin memur kolu olarak çalışan Eğitim Bir Sen’in binası önünde gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü'nün, valilik aracılığıyla Milli Eğitim Müdürlüğü’ne protestolara katılan öğrencilerin isim listelerini ve protestolara ilişkin kamera kayıtlarını içeren CD’leri göndererek, eyleme katılan öğrenciler hakkında disiplin soruşturması açılmasını istedi. Bu yazıları emir telakki eden İl Milli Eğitim Müdürlüğü, hiç zaman kaybetmeden ilgili okul müdürlerini bilgilendirerek, bu öğrenciler hakkında disiplin soruşturmalarını başlattı.” diye konuştu.

“MİLLİ EĞİTİM ‘GEREĞİNİ YAPIN’ DEDİ, OKUL MÜDÜRLERİ CEZAYI VERDİ”

Öğrencilerin, bu fiilleri ailelerinin bilgisi dâhilinde, demokratik hak olarak ve okul sınırları dışında gerçekleştirdikleri yönündeki itirazlarına rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü idarecilere ‘siz gerekeni yapın’ diye üst perdeden uyarılarda bulunduğunu iddia eden Yılmaz, şunları ifade etti: "Atanmaları İl Milli Eğitim Müdürünün ve yandaş sendikanın iki dudağı arasında olan okul müdürlerinin ise gereğini yaparak eyleme katılan öğrencilere kınama cezası verdiğini öğrendik. Bu durum, yandaş sendika-AKP ittifakının eğitimi ne durumlara getirdiğinin açık göstergesi. Kendisine yönelen en küçük bir eleştiriyi ve protestoyu bile emniyet aracılığıyla soruşturma konusu yapılmasında ısrarcı olanlar ne yazık ki eğitim alanında ‘yetkili sendikayız’ diye övünmektedir. Değerlendirmeleri şaibeli, atanmaları meşru olamayan okul müdürlerinin gelen yazıları hızla işleme alıp öğrencilerimize cezalar yağdırmaları bizim tarafımızdan hiçte şaşırtıcı olmamıştır.”

“SİZE TERBİYE VERMESEYDİK, ŞİMDİ BİR ÇOĞUNUZ EVDE BABALARININ PARALARINI SIFIRLAMAKLA UĞRAŞIRDI”

Yıllardır sormayan, sorgulamayan, bilimsellikten uzak ve kindar nesil yetiştirme arzusunda olanların çabalarını boşa çıkaran öğrencilere de bir çift sözleri olduğunu aktaran Yılmaz, “Sevgili öğrencilerimiz, keşke sizleri ‘okuyun araştırın’ yerine ‘sormayın sorgulamayın’ diyerek yetiştirseydik. Haksızlıklara itiraz etmek yerine halinize şükretmeyi öğretseydik. Sizin adınıza geleceğinize karar verenleri protesto etmek yerine onları alkışlamayı ‘ak - pak’ bir gençlik olmayı öğretseydik. Belki sizler de o zaman birilerinin istediği gibi geleceğin ‘makbul nesli’ olur, belki birçoğunuz da evde babasının ‘paralarını sıfırlamakla’ meşgul olurdu.” ifadesini kullandı.

“SİZLERE ÇALIP ÇIRPMAK, SUSMAK YERİNE İTİRAZ ETMEYİ ÖĞRETTİK’

Öğrencilere sıfırlama yerine var etmeyi, çalıp çırpmak yerine dürüstlüğü ve paylaşmayı, susup kabullenmek yerine itiraz etmeyi öğrettiklerini belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Makbul nesil olmaktan ‘makul şüpheli’ bir nesil olmanın insan onuruna daha çok yakıştığını anlatmaya çalıştık. Bunun içindir ki kabahatin çoğu bizim, biliyoruz ve sizlerden özür diliyoruz. Önünüzde baskılar, cezalar ve sürgünlerle dolu bir yaşam sizleri bekliyor. Bu yaşamınız boyunca milyon dolarlık saatleriniz, gemicikleriniz ve sizlere bu haksız cezaları reva gören okul müdürleriniz gibi makam mevkileriniz olmayacak. Ama alın terini, emeği kutsal sayan bir vicdanınız, bilime ve demokrasiye olan tam inancınızla onurlu bir yaşam sizleri bekliyor.”

“ÖĞRENCİLERİMİZİ SİZLERE YEDİRTMEYECEĞİZ”

Eğitim Sen olarak, söz konusu öğrencilere verilen cezaların derhal kaldırılmasını isteyen Yılmaz, “Buradan İl Emniyet Müdürlüğü'nü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü ve işgal ettikleri koltuğu hak etme gayretinde olan okul müdürlerini uyarıyoruz, öğrencilerimizi size ‘ye- dirt-me-ye-ce-ğiz’. Bu olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.