Fizyoterapistler, okul çağındaki çocuklarda başlayan duruş bozukluklarının gerekli tedbir ve doğru tedavi yapılmazsa kalıcı olacağı uyarısında bulundu.

Küresel Doktorlar Düzce Şubesi'nce 'Duruş Bozuklukları Mesleki Hastalıklar Ergonomi' konulu eğitim semineri düzenlendi. Düzce Küresel Doktorlar Derneği binasında gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Fizyoterapist Abdülkadir Öztürk ve Fisyoterapist Haşim Bozkurt katıldı. Semineri çok sayıda doktor takip etti.

İlk bilgilendirmeyi yapan Fizyoterapist Abdülkadir Öztürk, erken çocukluk döneminde uzun süre aynı pozisyonda oturan çocuklarda, duruş bozukluğu başta olmak üzere birtakım sıkıntıların yaşanabileceği yönünde uyarılar yaparak, omurgada oluşan statik yüklenmelerin anatomik yapının bozulmasına ve birtakım duruş bozukluklarına yol açtığını dile getirdi.

Fisyoterapist Haşim Bozkurt ise erken çocukluk çağı her ne kadar hareketli geçse de takip eden okul döneminde en az 45 dakika boyunca bireyi oturmaya zorlayan ve ağır çanta taşıma gibi omurgayı statik yüklenmeler altında bırakan bir dönem olduğunu belirtip, "Artık yer çekimi avantaj olmaktan çıkmış, omurga sağlığı için düşman bir etken haline gelmiştir. Omurgada oluşan bu statik yüklenmeler anatomik yapının bozulmasına ve birtakım duruş bozukluklarına yol açar. Bu tür durumlarda 'Dik dur, omuzlarını geri al, kambur durma' gibi ihtarlarla duruş düzeltilmeye çalışılır. Çoğu zaman da bunun geçici olduğu okul bitince kendiliğinden düzeleceği düşünülebilir. Ama bu son derece yanlış bir yaklaşımdır. Ağaç yaş iken eğilir sözü aynıyla göz önüne alınırsa geri dönüşü olmayan bir yanlış postürle bireyler yetişkinlik dönemine giriş yaparlar. Sağlıklı bir nesil için sağlıklı bir duruş şarttır. Doğru duruş; vücudun bölümlerinin, birbirleriyle ve bir bütün halinde uyumlu olma halidir. Doğru bir duruş sayesinde; kas-iskelet sistemi daha verimli çalışır. Vücuttaki diğer yapılar zorlanmadan çalışma imkanı bulur. Akciğerlerde daha bol oksijen inspire edilir ve beynin ve vücudun daha zinde olması sağlanır." dedi.

Fizyoterapist Bozkurt, okul çağında duruş bozukluğuna sebep olan faktörleri de şöyle sıraladı: "Oturma şekli; bel ve sırt desteği olmadan gevşek postürde ve uzun süreli oturma. Çanta taşıma; ağır çanta, tek taraflı kullanım. Kasların yeterli kuvvet ve esneklikte olmaması. Hareketsiz yaşam ve beraberinde gelen kilo artışı. Ergenliğe eşlik eden psikososyal durumlar. Yanlış ayakkabı seçimi. Hızlı büyümeyle vücutta oluşan kas-kemik dengesizlikleri." ifadelerini kullandı.

Program Düzce Küresel Doktorlar Derneği Başkanı Dr Murat Metek'in fizyoterapistlere çiçek takdim etmesiyle son buldu.