Bursa’da, 300’ün üzerinde okul müdürünün yargı kararlarına rağmen görevlerine iade edilmemesini protesto eden sendika temsilcilerinin yargılanması devam ediyor.

10 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirdikleri “Büyük Eğitimci Yürüyüşü” sebebiyle yargılanan Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Eğitim Sen ve Aktif Eğitim Sen yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 27 sendikacının, 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına devam edildi. Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan sendika temsilcileri, yaşananlara tepki gösterdi. Sendika temsilcilerine CHP ve MHP Milletvekilleri de destek verdi.

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Kazım Sarnık, yaklaşık 300 okul müdürünün hakkını aramaya devam edeceklerini söyledi. Bu sürede hak aradıkları için yargılandıklarını belirten Sarnık, “Böylesi bir durum ancak bizim ülkemizde yaşanabilirdi. Hak aradığınız zaman yargılanıyorsunuz.” dedi. Milli Eğitim yöneticileri ve Eğitim Bir Sen’i ‘paralel’ ilan eden Sarnık, asıl onların yargılanması gerektiğini kaydetti.

“Hak aradık, hak aradığımız için de yargılanıyoruz” diyen Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Kanun yapıyorsunuz, kanunu 1,5 yıl sonra Anayasa Mahkemesi çeşitli maddelerini iptal ediyor, siz bunu ve açtığımız davalardan sonra mahkemelerden çıkan yargı kararlarını tanımıyorsunuz, Milli Eğitimi de devletin diğer kurumlarını yönettiğimiz gibi, yani çiftlik gibi yönetmeye devam ediyorsunuz. Biz de buna itiraz ediyoruz. Bu itirazın bedeli yargılanmaksa yargılanmaya razıyız. Bundan sonra bir adım bile geri adım atmadan, gerek yargıda, gerekse alanlarda, salonlarda açılışlarda, milli eğitimin bütün toplantılarında, milli eğitimi çiftliğe dönüştürdüğünüzü, uyduruk mülakatlarla yandaşlarınıza makam dağıttığınızı, hak etmeyenlere bu makamları verdiğiniz için bunlar da size gebe kalıp hukuksuz her talebinizi yaptığını biliyoruz.”

16. Asliye Ceza Mahkemesinde davaları olduğunu hatırlatan Türkoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya’ya şöyle seslendi: “Ben davamı söylüyorum. Bursa’da 550 bin öğrenci, 27 bin eğitim çalışanı, milyonlarca veliyi ilgilendiren milli eğitim müdürü Veli Sarıkaya, sen de söylesene Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesinden resmi evrakta sahtecilik yapmak suretiyle çıkar elde etmekten ceza aldığını. Böyle bir adam Bursa’da mili eğitim müdürlüğü yapıyor. Böyle bir adam ve onun valisi, mahkeme kararlarını tanımıyor.”

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ise bunun bir ‘suç davası değil, sus davası’ olduğunu belirterek, “Onlar istiyor ki biz susalım. Kariyerleri ile görevde bulunan binlerce idareci görevden alınırken biz susalım istiyorlar.” diye konuştu.