2012 - 2013 eğitim öğretim döneminde uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemine göre çocukların okula başlama yaşında alt sınır 60 ay, üst sınır ise 72 ay olarak belirlendi. Uzmanlara göre, ilk kez okula başlayacak çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan hazır olması gerekiyor. Hal böyle olunca 5 ve 6 yaşında çocukları olan anne ve babalar uzman görüşlerine başvuruyor.

Birinci sınıfa başlayacak olan çocukların 72 ayını doldurulmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Aliağa Psikoterapi ve Aile Danışmanlığı Derneği Başkanı Bayram Şimşek, "Okula kaydı yaptırılacak olan çocuğun 72 ayını doldurmuş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü birinci sınıfta 60 aylık ile 80 aylık bir çocuk aynı sınıfta olma ihtimali var. Bu da bir buçuk yaş farkı demektir. Küçük çocukların kendilerini rahat ifade etmelerini engelleyen bir ortamın oluşmasına ve arkadaş ortamından daha kolay dışlanmasına neden olabilir. 60 aylık bir çocuğun (yani 5 yaş çocuğunun) ilköğretime başlaması doğru bir pedagojik bakış değildir. Bu çocuklar henüz oyun çağındadır, eğitimin sürükleyici ritmine ayak uyduramazlar. Hele ki okulöncesi eğitimi almamış çocuk açısından düşünüldüğünde, eğitimin ne olduğunu bilmeyen küçük yaştaki çocuk eğitim almaya zorlanırsa o çocukta eğitime karşı bir direnç baş gösterebilir"

ZARARLI ALIŞKANLIKLARA NEDEN OLABİLİR

Erkek çocuklarının özellikle de çekingen, içine kapanık bir çocuğun 72 aylıktan önce okula gitmesi, çocuğa ilerleyen yıllarda sorunlarla baş etmede güçlük yaşatabileceğini belirten Şimşek, "Çocuk, ergenlik döneminde erkek çocukları içinde yaşı büyükse ya da çabuk gelişmişse bu, akranlarına üstünlük sağlayacağı için ona avantaj kazandırır. Tam tersi durumda sınıf içinde en küçüklerden biriyse erkek; ergenlik döneminde kendini kanıtlama ihtiyacını daha fazla hissedebilir. Bu da zararlı alışkanlıklara daha kolay sürüklenmesine neden olabilir" dedi.

72 ay ve üzeri çocukların okula zorunlu olarak kayıt yaptırmaları gerektiğini ifade eden Şimşek, "69-71 ay arası çocuklar için kayıt zorunludur, ancak doktor raporu ile kayıt yaptırmayabilirler. 66-68 ay arası çocuklarda kayıt zorunlu ancak veli dilekçesi ile kayıt olmayabilirler. 60-65 ay arası çocuklarda ise, kayıt zorunlu değil ancak veli dilekçesi ile kayıt yaptırılabilir" diye konuştu.