Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Beylikova 19 Haziran İmam Hatip Ortaokulu'nda yaşanan dayak ve işkence olayıyla ilgili, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bilgi istemelerine rağmen, kendilerine hiçbir bilginin verilmediğini açıkladı.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu “Tarafımızca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ulaşılmış, olay hakkında doğru bilgi edinmek istenilmiş ancak konuyla ilgili yetkili memurlar tarafından, komisyonumuza bilgi veremeyecekleri söylenmiştir. İlçe kaymakamlığı ile görevli avukatlardan alınan bilgiler ışığında, konunun hassasiyeti üzerine kamuoyunun dikkatini çekmek için açıklama yapma gereği duyulmuştur.” ifadesine yer verdi.

Söz konusu olayda iddialara göre, şüpheli istismarcının, çocuklara en yakın kişilerden olan, öğretmeni olduğunun belirtildiği açıklamada, “Her meslekte olduğu gibi öğretmenlerimizin de genelini tenzih ederek, henüz yeterli bilince erişemediğimizi fark ediyoruz. Çocuğun ve velinin okul hayatında en çok güvenmesi gereken kişi çocuğun öğretmenidir. Çocukların öncelikli yararı gözetilerek sevgi ve şefkat dilinden başka şiddet içerikli hiçbir yöntemle çocuğa bilgi öğretilemeyeceği, çocuğun eğitilemeyeceği uluslararası alanda da kabul gören temel ilkelerdendir. Toplum içinde sıkça duyulan ‘dayak cennetten çıkmadır’, ‘öğretmeni, eti senin kemiği benim’ gibi sözleri kullanmayı bırakmalı, bu konuda net bir tavır içinde olmalıyız. Artık çocuğa karşı şiddet vakıalarına son vermek istiyoruz ve tüm istismar örneklerinden son derece utanç duyuyoruz.” denildi.

Çocuk Koruma Kanunu, TCK ve Anayasa, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile Lanzorette Sözleşmesi gereği çocukların haklarını koruyacak olanların başta yetişkinler ve devletin kendisi olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Çocukların yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı ciddi olarak ihlal edilmektedir. İvedilikle yaşanılanlara müdahale ederek yetkililerin hukuka ve hakkaniyete uygun çözümleri uygulamaları gerekmektedir.” ifadesi kullanıldı.