Valilik izni ile özel eğitim kurumlarını Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlükleri (KOM) ekipleriyle denetleyen ekipler yaptıkları işlemi tutanak haline getirmiyor. Okullarda denetim yapan ekipler, yüzlerce soru sorup notlarını aldıktan sonra kendi kurumlarına gidip raporlarını hazırlıyorlar. Okul idarecileri ve eğitim kurumlarının avukatları, tutanakların okullarda tutulup karşılıklı imza altına alınmamasından şikayetçi olacaklarını söyledi.

Trabzon Valiliği oluruyla, Milli Eğitim, Maliye, SGK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, itfaiye personelinden oluşan komisyon Alparslan Eğitim Kurumları’nda denetim yaptı. Ekipler, her okulda olduğu gibi yangın merdivenlerinden, sınıfların kapılarının genişliğine kadar birçok yerin yükseklik ve genişliğini ölçüp, okul yöneticilerine yüzlerce soru yöneltti. Sorularına cevap alan ekipler, notlarını almasına rağmen yapılan denetlemeyi tutanak haline getirip okul idaresi ile karşılıklı olarak imza altına alınmadı. Okul idarecileri ise bu durumdan hem şikayetçi hem de tedirgin olduklarını ifade ettiler.

Kurum avukatlarından Hasan Şentürk, denetim başlarken ekiplerle konuştuklarını belirterek, “Denetimi yapan ekiplere, kendilerinin iyi niyetinden ve okulun önemli bir eksiğinin olmadığından şüphemiz olmadığını söyledim. Endişemiz, bu hukuksuz denetimi polis eşliğinde yaptıranların niyetinde. Okul personelinin KOM ekipleri ile köşe kapmaca oynar gibi bütün katlarda koşturmak mecburiyetinde kalması, asıl işi mali konular olan KOM’un sınıflarda dolaşması da endişemizi haklı çıkartıyor.” dedi.

Alparslan Eğitim Kurumu’nun avukatlarından Yunus Yıldız da okulda yapılan denetimde tutanak tutulmasının hukuksuzluk olduğuna dikkat çekerek, “Okuldan ayrıldıktan sonra ne yazacaklarını bilmiyoruz. Madem denetleme okulda yapıldı, eğitim kurumundan ayrılmadan tutanak tutulmalı ve her iki taraf altını imzalamalıydı. Ayrıca, her kurumdan gelen müfettişin başına KOM Şube’den iki polis dikip denetleme yaptırmak, darbe sonrası yapılan uygulamalardan. Bu uygulamanın da onlardan geri kalır bir yanı yok.” şeklinde konuştu.

Bu arada, itfaiye ekipleri Alparslan Eğitim Kurumları’nda yaptıkları denetlemede notlarını kurşun kalemle aldılar. Okul idarecilerinin ‘Kurşun kalemle not aldınız, rapora ne yazacağınızı bilmiyoruz’ sorusuna karşılık itfaiye yetkilileri, ‘Biz notlarımızı kurşun kalemle alıyoruz, daha sonra rapor haline getiriyoruz. Raporumuzu yazdıktan sonra size de ileteceğiz.” cevabını verdi. Okul idarecileri ise hiçbir kurumun, tutanak tutup kendilerine vermemesi durumunu kendi aralarında tutanak haline getirip belgelendirdiler.

Ayrıca, Trabzon KOM’dan gelen sivil ekip ise sürekli okul içerisinde katlar arasında dolaşarak, bir uygunsuzluk aradı. İlgi alanları ‘kaçakçılık’ olmasına rağmen kurumun içerisindeki ‘Sigara İçmek Yasaktır’ pankartını bile ‘Bunu yeni mi astınız. Çok yeni duruyor. Diğer okulda yoktu, onlar mı sizi aradı, asın diye?’ şeklinde sorgulayan ekipler, kendi araçları ile getirdikleri Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğü gibi ekipleri de sürekli gözetlediler. Bir KOM mensubunun kontrol anında görüntüsünün çekilmesi üzerine, okul personeline, ‘Beni kamera ile çekme. Şimdi bir telefonla buraya kameraları yığarsam, görüntü çekmenin ne olduğun görürsün’ şeklinde tehditvari konuşması ilginç bulundu.