Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Kahramanmaraş Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullardaki nöbet uygulamasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu belirterek İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Sendika üyeler adına basın açıklaması yapan Aktif Eğitim-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Mahmut Yıldırım, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan itibar kaybına uğradığını belirtti. Hukuk sisteminde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenlemenin mevcut olmadığını söyleyen Yıldırım: “Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıkıyoruz. Bu uygulamayı bütün okullarımızda protesto ediyor, hükümeti ve MEB’i biran evvel bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırıyoruz.” dedi.

Nöbet uygulamasını emek sömürüsü olarak nitelendiren Yıldırım şöyle konuştu: “Öğretmene tutturulan nöbet hukuk ilkelerine, öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmamaktadır. Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “Öğretmenlik” başlıklı 43. Maddesinde ‘Öğretmenlik devletin eğitim-öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.’ hükmünü içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Yürürlükte bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 3. maddelerinde yönetmeliğin hazırlanmasına dayanak gösterilen 222, 573, 652, 1739 ve 5580 sayılı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirisinde nöbet kavramı geçmemektedir. Bu tablo ortada iken, okullarda ihtiyaç duyulduğunda konuyu temel bir hukuki çerçeveye oturtmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatı’nın ise hem yasallığı hem de uygulanabilirliği tartışmalıdır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Öğretmenin nöbet görevi karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsüdür. Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmakta ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir.”