Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı sebebiyle okulların açılışının ertelenmesi, başta kırtasiyeciler olmak üzere okul kıyafeti satan ve servis işletenleri mağdur etti. Ödeme planlarını eylül ayı sonuna göre planlayan kırtasiyeciler, okulların geç açılacak olması sebebiyle sıkıntı yaşayacak.

Manisa’da bir kırtasiyenin müdürü olan Ozan Gündüz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, turizm sektörünün okulların bayramdan sonra açılması talebini yerine getirirken kırtasiyeci, okul kıyafeti ve servis işletmeciliği yapanları mağdur ettiğini söyledi. Okulların yıllardır 15 Eylül civarında açıldığını hatırlatan Gündüz, “Okulların açılışının iki hafta ertelenmesi, bizim bütün planlarımızı altüst etti. Okulların açılış tarihi, yıllardır yaklaşık olarak hep aynıdır. Herkes bu tarihi gözönünde bulundurarak ödeme planı yapar. 28 Eylül’de okul açılacak, kırtasiyeci 30 Eylül’de nasıl ödeme yapacak? Bu durum bizleri sıkıntıya sokacak. Bizi kredi çekmek sorunda bırakacak. Bu ülkede sadece turizm sektörü yok.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Ertelemenin sadece kırtasiyecileri değil, tekstil sektörünü ve servisçileri de olumsuz etkilediğinin altını çizen Gündüz, “Veliler, okullardan verilen listeye göre harcamada bulunuyor. Her yıl piyasalar, okulların açılmasıyla canlanırdı. Bu yıl piyasalar zaten kilitli, dolar 3 liraya çıktı, faizler arttı. Kurban Bayramı öncesi vatandaşlar bayram alışverişi yapacak, kurbanlık alacak. Bu alışverişleri yapınca vatandaşta para da kalmayacak ve çocuklarının okul alışverişlerini öteleyecekler. Böyle olunca kırtasiyeci avucunu yalayacak. Bu durumdan sadece kırtasiye ürünleri satanlar değil, okul kıyafetleri satan tekstil sektörü de, servisçiler de olumsuz etkilendi.” dedi.