Bin 630 okulun bulunduğu İzmir’de müdürlerine yönelik, “Okullarda Enerji Verimliliği ve Yönetimi Semineri” düzenleyen Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, yeşil bina anlayışına taşıyacak bilgiler aktardı. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Ege Bölgesi'nde toplam 6 bin 592 okul bulunuyor. Buna göre İzmir'deki okullar yıllık yaklaşık ortalama 39 milyon TL'lik, Ege Bölgesi'ndeki okullar ise 158 milyon TL'lik elektrik faturası ödüyor.

Türkiye’de 3-18 yaş arası 25 milyonu aşkın öğrenci bulunduğu belirten Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, “25 milyonu aşkın öğrenci ve 10 milyonu aşkın velinin bulunduğu ülkemizde, enerji tasarrufu bilincinin yaygınlaştırılması için okullarla temas halinde olmak çok önemli. Böylece toplam enerji miktarının yüzde 31’ini binalar için kullanan ülkemizde bu bilinç, ülke nüfusunun yarısına ulaşabilir. Öğrencileri, öğretmenleri ve çalışan personeli eğiterek ve sürece dahil ederek, okullarda verimli bir enerji yönetimi planı hazırlanabilir.” dedi.

HER OKULDA UYGULANABİLİR

Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci ise okullarda enerji tasarrufu sağlayacak yöntemleri açıkladı. Şekerci, “Güneşin doğuş ve batış saatlerine göre bina çevre aydınlatması otomatik hale getirilebilir. Okul binasında verimli aydınlatma ekipmanları, kompakt floresan veya led armatürler kullanılabilir. Hareket ve varlık detektörleriyle bina girişi, sınıflar, merdivenler ve ofis kısımlarının aydınlatması yönetilebilir. Güneş ışığından en yüksek verimde yararlanılacak şekilde sınıf ve ofis içi yerleşimler ayarlanabilir. Kuyu suyu kullanılıyor ve pompalar mevcut ise bunlar verimli hale getirilebilir. Kullanılan çamaşır ve bulaşık makinelerinin değişim zamanı yaklaştığında, sanayi tipleri veya A++ sınıfı cihazlarla değiştirilebilir. Kullanılan tüm ofis cihazları, akıllı tahta, bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi sadece açma ve kapama düğmesi üzerinden kapatılabilir.” dedi.

Enerji ihtiyaçlarını karşılamanın, gelişmekte olan Türkiye’nin çözmesi gereken önemli meselelerden biri olduğunu belirten Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ise bu bilincin arttırılması için her yıl seminer düzenleneceğini söyledi.

TÜRKİYE DAHA ÇOK TASARRUF ETMELİ

Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cemal Dinçer de enerji verimliliği konusunda Türkiye’nin geldiği son noktayı anlattı. Dinçer, “Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre gelişmiş ülkelerde enerji yoğunluğu binde 9 ile yüzde 19 arasındayken ülkemizde yüzde 38 olması, bu konunun ciddi olarak ele alınması gereğini ortaya koymaktadır. Sadece bu rakam bile Türkiye’nin enerji verimliliğinin arttırılması konusunda yapılabilecek çok şey olduğunu göstermektedir. Binaların ve işletmelerin ısıtma ve soğutmasında yüzde 35 ve ulaşımda yüzde 15 oranında tasarruf sağlandığında, yılda 1,4 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ithal edilmeyebilir.” bilgisini verdi.

Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mimar İlker Kahraman da alışılageldik iş senaryolarıyla 2010 ile 2050 yılları arasında bina sektöründeki enerji ihtiyacının yüzde 50 artacağının öngörüldüğünü söyledi.