Kars'ta Kredi Yurtlar Kurumu'nda (KYK) hayatını kaybeden Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğrencisi Safinaz Öretmen (24) için kız arkadaşları eylem yaptı, Vali Günay Özdemir'in gelmesini istedi. Gece yarısı olay mahalline gelen Vali Özdemir, öğrencilerle görüştü.

Kars'ta dün KAÜ İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Safinaz Öretmen, kaldığı yurtta arkadaşlarına "Nefes alamıyorum" dedi ve ambulansla hastaneye götürülürken yolda hayata veda etti. Yurt arkadaşları Safinaz'ın ölümünden yurt yönetiminin sorumlu olduğunu ileri sürerek dün gece saatlerinde KYK önünde eylem yaptı.

Bir kısım öğrencilerin yönlendirmesi ile yurt dışına çıkan öğrenciler polisle karşı karşıya geldi. Paşaçayır mevki olarak ifade edilen bölgede yolu trafiğe kapatan yüzlerce öğrenci içinde hasta bulunan ambulansı yumrukladı ve araç geçişine engel oldu. Kars'a doğru yürüyüşe geçen öğrenciler polisin uyarılarını dikkate almadı. Slogan atan öğrenciler Vali Günay Özdemir'i yanlarına çağırdı. Olay yerine İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman'ın yanı sıra HDP Kars aday adayı Ayhan Gezici geldi. Emniyet Müdürü Karaduman, bağırarak bu meseleninin çözülemeyeceğini yapılan eylemin amacına ulaştığını söyledi.

'BEN VALİYİM! ACABA VALİMİ?'

Öğrencilerin ısrarla valiyi istemeleri üzerine olay yerine gelen Vali Özdemir'i öğrenciler ilk önce, 'Çok şükür canımız kıymete biniyor, Bizim sorunlarımızı dinleyin.' diyerek karşıladı. Vali Özdemir, "İçinizden 3-4 kişi ile görüşelim. Sizin yanınızdayız o konuda müsterih olun."demesine üzerine öğrenciler, üzerine basa basa sorunlarının çözülmesi için söz istediler. Vali Özdemir'in 'Vali olarak buraya sizlerin problemlerini çözmek için geldim ve çözeceğim."demesi ile öğrenciler bir kere daha sorunlarımızı çözün dediler. Bunun üzerine Vali, "Arkadaşım söz verin diyorsunuz. Veriyorum inanmıyorsunuz. Ozman ne yapayım? Bakın basın burada beni takip edecekler."diye tepki gösterdi. Bu arada öğrenciler ise "Bu Kars Valisi değil" diye telefonlarından valinin resimine baktılar. Ardından öğrenciler ve Vali Özdemir Yurtkur binasına girerek görüştü. İçeriye basın mensupları alınmadı.

VALİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Vali Özdemir bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Öncelikle kızımıza Allah'tan rahmet, ailesine, arkadaşlarına ve yakınlarına başsağlığı sabırlar diliyorum. Biz arkadaşlarımızı, çocuklarımızın hepsini dinledik. Bütün dertlerini bütün problemlerini dinledik. Arkadaşlarıyla ilgili iddialarını dinledik. Onlarla ilgili zaten şu anda idari anlamda da, adli anlamda da soruşturmalar devam ediyor. Soruşturmaların sonucuna göre sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılacak" dedi.

'600 KİŞİLİK YURDUN REVİRİ YOK'

Öte yandan öğrencilerin bugün öğle saatlerinde Kars merkezde yapacağı eylem ise polisin KYK önünde panzerlerle önlem alması ile engellendi. Öğencilerin yurt önünde oturma eylemi yaptıkları gözlendi. Diğer atarftan yurtta revir bölümü ve doktoru olmadığı ileri sürüldü. Revir ve doktor için yetkililerin yazışma yaptıkları ancan yeterli doktor olmadığı için revirin hizmet veremediği iddia edildi.

'KİRALANAN YURTLAR BOŞ'

Öğrenciler, Kars merkez Polisevi karşısında ve kapalı spor salonu karşısında devlet tarafından kiralanan yurdun boş olduğunu KYK'da ise inşaat olduğu halde hizmet vermeye çalıştığını, Mihrali Bey Köprüsü yanında bulunan yurtta ise 10-15 öğrencinin kaldığını bu yurtların 200'er kişilik olarak kiralandığını ve mevcut yurdun içinin ise içler acısı durumuna yönetimin yapacak bir şeyinin olmadığını ileri sürdü.