7-23 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na çok az zaman kala, ''bu bölgede atalarının, 1763-1864 sürecinde, sürgün ve soykırıma uğradığını'' çeşitli etkinliklerle dile getiren ve olimpiyatlara karşı çıkan Çerkesler, 2 Şubat 2014 pazar günü saat 13.00'da Rusya Federasyonu İstanbul konsolosluğu önünde basın açıklaması yapıp ve Rusya'yı protesto edecek.
 
Dünya liderlerinin çeşitli nedenlerle olimpiyatları protesto etmesini ve katılmamasını örnek gösteren Çerkesler, ''5 milyon Çerkes kökenli vatandaşın yaşadığı Türkiye, acılarımıza kayıtsız kalamaz, barışın simgesi durumundaki olimpiyatlar aracılığıyla Çerkes Soykırımı'nı karartma çabasına Türkiye ortak olamaz'' diyor ve Türkiye'den söz konusu olimpiyatlara katılmasına karşı çıkıyor.
 
Çok sayıda Çerkes kurum ve grubunun destek verdiği bu protestoya Ankara, Düzce, Kocaeli, Sakarya gibi İstanbul dışındaki illerden yoğun katılım bekleniyor.
 
Protesto ve basın açıklamasını gerçekleştirecek olan aktivistlerin duyurusu şu şekilde:
 
Bir kez daha, bu defa “Soçi'yi Bilin”
Bilindiği üzere 22. Kış Olimpiyatları Çerkesya'nın kadim başkenti Soçi'de yapılacak. Bizler en başından beri olimpiyatların Soçi'de yapılmasına karşı çıktık ve bunun için elimizden geldiğince mücadele ettik. Yaşadığımız her yerden ses verdiğimiz mücadelemizde, Soçi'nin bir soykırım şehri olduğunu dünyaya anlatmaya çalıştık. 
 
Olimpiyatların Soçi'de gerçekleştirilmesine karşıydık çünkü:

 - Soçi bir soykırım şehriydi ve Rusya'nın Soçi'nin kanlı tarihini örtbas etmek isteyeceğini
- Soçi bir Çerkes şehriydi ve Rusya'nın şehri bir Rus şehri olarak sunacağını
- Soçi, Unesco'nun kültür mirası ilan ettiği bir alanda bulunan eşsiz bir doğal zenginliğe sahip bir şehirdi ve Rusya'nın bu zenginliği tahrip edeceğini,
- Soçi, insan hakları ihlallerinin yoğun olarak işlendiği bir vatanımızın bir parçasıydı ve Rusya'nın olimpiyat güvenliği bahanesiyle insanlarımızı hedef alacağını
biliyorduk. Yanılmadık, ve Rusya endişe ettiğimiz çirkin eylemlerin tamamını gerçekleştirdi. Bugüne dek attığımız adımlarla, olimpiyatları engelleyemedik ancak mücadelemiz sayesinde:
- Çerkes diasporası Türkiye'de ve dünyanın farklı meydan ve sokaklarında vücut bularak kendisinin farkına vardı.
- Çerkes diasporası soykırım gerçeğiyle yüzleşti.
- İtirazımız dünya medyasına ulaşırken, Çerkes sorunu uluslararası bir boyut kazandı.

 
Olimpiyatların gerçekleştirilmesine artık bir kaç hafta kaldı. Dünyanın pek çok şehrinden binlerce sporcu ve yüzbinlerce sporsever vatanımıza yolculuk hazırlığı içinde. Milyarlarca insanın televizyonları başında ülkemizde gerçekleştirilecek olimpiyatları izleme hazırlığı içinde.
 
Rusya Soçi'yi Rus kültürünün mirası, geleceğe açılan bir kapı sloganıyla anlatırken biz de şehrin kanlı tarihiyle birlikte Çerkes kimliğini anlatma mücadelesi içindeyiz. Dünyayı olimpiyatları bir başka coğrafyaya kaydırmaya ikna edemedik belki ama Rusya'nın propaganda aygıtı olarak kullanmasının karşısına dikilmeye başardık.
 
Biz aşağıda imzası bulunan örgütler, artık olimpiyatların başlamasına bir kaç hafta kala bu defa dünyaya “Soçi'yi Tanıyın” demek için, 2 Şubat 2014 tarihinde saat 13:00`te İstanbul Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanma kararı aldık.
 
Rusya'ya kendi hazırladığımız hakettiklerini düşündüğümüz olimpiyat meşalesini teslim edeceğimiz sessiz protestomuzla dünyaya sesimizi duyuracağımız eylemde tüm Çerkesler'i ve dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz.
 
Katılımcılar:
1-Çerkes Dernekleri Federasyonu
-İstanbul Çerkes Derneği
-Maltepe Çerkes Derneği
-Çerkes Hakları Derneği
-Kafkasevi Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği
-Kozlu Çerkes Derneği 
 
2-NoSochi2014 İnisiyatifi
3-Kafkasya Forumu
4-Çoğulcu Demokrasi Hareketi
5-Çerkes Hakları İnisiyatifi
6-İKKD Genç 
7- Jineps Gazetesi 
8-Kafkas Çeçen Yard. ve Day. Derneği
9-Tızefed Çerkes Gençlik Grubu