Medikal açıdan en zor ameliyatlardan olan omurga ameliyatları, kullanılan nöromonitörizasyon sistemiyle artık sıfır felç riski taşıyor. Uzmanlar, hasta uyuduktan sonra kol, bacak, kas ve başına yerleştirilen elektrotlarla sinir uyarılarının takip edildiği nöromonitörizasyon sistemiyle sinirlerin sağlıklı olup olmadığı anında anlaşıldığını belirtti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, nöromonitörizasyonla ilgili bilgiler verdi.
Nöromonitörizasyon sistemi ile ameliyatlardaki felç riskinin tarihe karıştığını söyleyen Öztürk, "Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler hastalar için umut oluyor. Özellikle ameliyatların taşıdığı riskler hastaların cerrahi müdahale öncesinde psikolojilerini olumsuz etkilerken, bazıları narkozdan uyanınca ne olacağım endişesi taşıyor. Bu ameliyatların başında omurga ve benzerleri geliyor. Nöromonitörizasyon uygulaması ile omurgada operasyon esnasında omuriliğe herhangi bir zarar verilip verilmediğini gösteriyor ve anında ameliyat ekibine haber veriyor. Böylece hastanın felç kalma olasılığını bildirdiği için riski yok ediyor. Nöromonitörizasyon sistemi ameliyat esnasında cerrahın psikolojisini de rahatlıyor." dedi.

Bu sistemin anestezi ile koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Çağatay Öztürk, “Anestezi dediğimiz şey aslında kasların felç olması demek. Sistemin kullanıldığı ameliyatlarda çok derin anestezi olmaması gerekiyor. Kaslara verilen elektriğin geri dönmemesi ameliyattan değil anesteziden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple nöromonitör teknisyeninin anestezi doktoru ile çok sıkı iletişim içinde olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.