Omuz ağrısı, ortopedik şikâyetler arasında diz ve bel ağrısından sonra üçüncü sırada geliyor. Uzmanlar, omuz ağrılarının ciddiye alınmasını ve mutlaka bir hekime başvurulması uyarısı yapıyor.

Özel Rentıp Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Güner, omuz eklemine bağlı ağrıların sıklıkla boyun omuz ön, omuz arka ve kolun orta kısmında hissedildiğini dile getirdi. Omuz ağrısının, bir travmayı takiben olabileceği gibi, hiçbir neden olmaksızın veya tekrarlayan travmaları takiben de başlayabildiğini ifade eden Dr. Güner, omuz ağrısına neden olan hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Omuz sıkışma sendromunun en sık omuz ağrısı nedenlerinden biri olduğunu belirten Güner, şu bilgileri verdi: ”Ağrı, elin başın üzerine götürülmesiyle artabilir. Ağrı geceleri artarak hastayı uyandırabilir. Güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı genelde omuz kas uzantılarının yırtıklarında görülürken, tek başına ağrı tendon (kasların kemiklere yapışmasını sağlayan yapı) iltihabı, tendonlarda ödem ve şişme görülmektedir. Omuzu çevreleyen kas uzantılarının altında kolun öne ve yana hareketi sırasında sıkışması ve omuz ön kısmından kol ortasına yayılan ağrıya neden olur. Omuz sıkışma sendromu, kemik çıkıntısının eğimli şeklinden dolayı olabileceği gibi omuz başının yukarıya yer değiştirmesine neden olan omuz eklem dengesizliğine, kas uzantısı yırtığına bağlı olabilir.”

Kemiği kaplayan yumuşak dokunun üzerinde oluşan içi sıvı dolu keseciğinin iltihaplanması (Bursit), tendon iltihabı ve yırtıkların tedavisinde aktivite kısıtlaması, ağrı kesiciler ve fizik tedavi uygulamalarının yer aldığını belirten Güner, “Manşet yırtıkları çoğu kez sıkışma sendromundan kaynaklanır. Ağrı süreklidir, hasta gece uykudan uyanır, güç kaybı ilerlemiştir.” dedi.

Küçük yırtıklarda istirahat, fizik tedavi ve ilaç tedavisinin uygulanabildiğini belirten Güner, şikayetlerde gerileme olmazsa ameliyat önerildiğini kaydetti.