Kahramanmaraş'ın Onikişubat Belediyesine bağlı mahallelerde pek çok doğal ortam çardakçılar tarafından işgal edilirken dün Fırnız'da meydana gelen olay nedeniyle Onikişubat Belediyesi vatandaşın büyük tepkisini çekti. Onlarca vatandaş Onikişubat Belediyesini bu mekanları şahıs ve firmalara peşkeş çektiği iddiasıyla eleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi kendilerine bağlı çok sayıda alanı piknik ve mesire alanı olarak vatandaşların hizmetine sunarken Onikişubat Belediyesine bağlı mahallelerde ise en güzel alanlar şahıs ve bazı şirketler tarafından kullanılıyor ve haksız kazanç elde ediliyor.

En son Fırnız Alabalık Tesislerinde dün çardak nedeniyle meydana gelen ve 2'si ağır 12 kişinin yaralandığı olay nedeniyle yapılan yorumlarda Onikişubat Belediyesi eleştirilerin odağına girdi. Fırnız Çayı üzerinde onlarca yerde yapılan çardaklar günlük ortalama 50 liraya kiraya veriliyor. 80 çardak bulunan tesisler var ve bu çardaklardan günde ortalama 4 bin lira kazanç elde ediliyor.

Vatandaşlar Fırnız, Yeşilgöz, Döngele gibi alanların Onikişubat Belediyesi tarafından düzenlenerek vatandaşın hizmetine sınması gerektiğini söylüyorlar. Dere üzerine kurulan çardaklardan günde binlerce lira kazanan bu tesislerin vergi vermediğini iddia eden vatandaşlar yıllardır bu durumun Onikişubat Belediyesine iletilmesine rağmen bir çözüm bulunmadığı ve bu soyguna dur denmediğini ifade ettiler.

FATURA YA DA FİŞ KESİLMİYOR

Bu tesislerde çardaklardan alınan para için gelir belirleyici herhangi bir fatura ya da fiş verilmediğini iddia eden vatandaşlar yetkilileri göreve çağırdılar. 

KIYILAR KİMLERE AİTTİR

2709 sayılı Anayasa (1982) •

Md. 43. su kıyıları özel mülkiyete konu olamaz.

• “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

• Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.

• Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir.” (Kıyı Kanunu).

Kıyı Kanununda, kıyılarla ilgili uygulama esasları (Md. 5):

  • Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. 
  • Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,
  • Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.