Emekli büyükelçi Onur Öymen, uluslararası hukuk açısından Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu yerin Türk toprakları olduğunu söyledi. Türkiye’nin oradaki güvenliği sağlayamadığını ifade eden Öymen, “Bu bir kurtarma operasyonudur. Oradaki güvenliği sağlayamadığımızın ilanıdır. Uluslararası hukuka göre bir toprak sizin ülkenizin parçasıysa bu toprağı mutlaka korumanız lazımdı.” dedi.

Emekli büyükelçi ve CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Büyükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği söyleşiye katıldı. Programda gündemle ilgili konulara değinen Öymen, Türkiye’nin sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’nin imha edilerek taşınması olayına değindi.

Hükümetin, Süleyman Şah Türbesini'nin güvenliğini sağlayamadığını ve bu yüzden de geri çekildiğini savunan Öymen, "O bölge ve civarında IŞİD terör örgütünün yoğun faaliyet gösterdiği biliniyor. Ve türbeden Türk bayrağının indirilmesini istiyorlar. Bunun içinde de tehdit edip, baskı yapıyorlardı. Bu baskılara karşında etkili bir cevap verilemedi. Suriye ile yaptığımız anlaşmaya göre oradaki askeri birliğimizi her ayın 7’si ve 20’si olmak üzere ayda 2 sefer değiştirmemiz gerekiyordu. Fakat uzunca bir süredir güvenlik koşulları nedeniyle buradaki birliğimiz değiştirilemiyordu. Yani sınırlarımızın 30 kilometre ötesindeki bir bölgede güvenliği maalesef sağlayamıyoruz. Bu son yapılan operasyon öyle anlaşılıyor ki daha da üzücü bir durumun ortaya çıkmaması için oradaki askerlerimizin hayatlarının tehlikeye düşmemesi için gerçekleştirilen bir operasyondur. Ve bu bir kurtarma operasyonudur. Oradaki güvenliği sağlayamadığımızın ilanıdır. Uluslararası hukuka göre bir toprak sizin ülkenizin parçasıysa bu toprağı mutlaka korumanız lazımdı. Çünkü vatan toprağı kutsaldır mutlaka korunmalıdır." diye konuştu.

MADEM BU TOPRAKLARDA BU KADAR TANK TOPLA GEÇEBİLİYORSUNUZ NEDEN GÜVENLİĞİ SAĞLAYAMIYORSUNUZ?

Hükümetin PYD’yi PKK’nın uzantısı olarak gördüğünü ancak operasyonu yaparken PYD kontrolündeki topraklardan geçmesine anlam veremediğini belirten Öymen sözlerini şöyle sürdürdü: "Askeri birliklerimiz oraya nereden gitti? Kobani’den. PYD PKK’nın uzantısı olarak ilan ediyorsunuz. Bütün dünyada bunu böyle kabul ediyor. Peki siz PYD’nin topraklarından nasıl geçiyorsunuz? Hükümet biz kimseden izin almadan yaptık bu operasyonu diyor. PYD ise, bu operasyonu Türk birlikleri ile birlikte yaptık diyor. New York Times’ta aynı şeyleri yazdı. Türkiye bu operasyonu PYD ile birlikte yaptı diyor. Madem bu topraklardan bu kadar tank, top ve ağır mevcudiyette askerle geçebiliyorsunuz o zaman neden burada güvenliği sağlamıyorsunuz? O türbenin etrafında güvenli bir bölge oluşturabilirdiniz. Suriye’nin topraklarındaki bir Türk bölgesinden çekiliyor başka bir bölgeyi Türk toprağı ilan ediyorsunuz. Buna da uluslararası hukuka uygun diyorlar. Hukukta böyle bir şey yok. Dünyada da bunun bir başka örneği yok."