Denizli Özel Denizli Tekden Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Yurdaer Doğu, bel fıtığı veya bel ağrısı şikâyeti bulunanlara verilen, sert bir zeminde ya da tahta üzerinde yatma tavsiyesinin, inanılanın aksine fayda değil, zarar verdiğini söyledi. Hastanenin dört ay önce başlattığı "Çare Erken Tanıda" isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bu süreçte Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi’nde eğitim verildi.

Eğitimde konuşan Opr. Dr. Doğu, bel fıtığının sebepleri, belirtileri, tedavi yöntemleri, çalışırken dikkat edilmesi gerekenler, doğru oturma pozisyonu, bel fıtığına yakalanmamak için yapılması gereken egzersizler ve hangi tür ağrılarda doktora başvurmak gerektiği konularında bilgi verdi. Doğu, “Bel ve boyun sağlığı için sigara içilmemeli, günlük gerilim ve stres azaltılmalı, düzenli ve günlük egzersiz yapılmalı. Tempolu yürümek, yüzmek ve koşmak, bel sağlığı için ideal sporlardır. Sert yer ya da tahta üzerinde yatmak doğru değildir.” dedi. Yatarken bacakların gergin tutulmaması gerektiğini ifade ederek, “Ortopedik yataklar tercih edilmelidir. Sırtüstü yatarken baldırların altına koyulacak küçük bir yastık, sizi rahat ettirecektir. Otururken koltuğa düzgün oturulması, gerekirse bel kıvrımına uyan yastıkla belin takviye edilmesi, sırt bölgesinin düz tutularak arkaya yaslanılması bel fıtığını önleyici olacaktır.” diye konuştu.

'YÜKÜ BELİNİZLE DEĞİL, BACAKLARINIZLA KALDIRIN'

Dönülmesi gerekiyorsa bel ya da boyundan değil, bütün vücutla dönülmesi gerektiğini anlatan Yurdaer Doğu, “Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin, yukarı doğru kaldırmayın. Taşıyacağınız yükleri, eşit olarak iki elinize bölün. Hareketleri önceden planlayın. Asla ağır cisimleri kaldırmayın. Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizleri büküp çömelin. Belinizle değil, bacaklarınızla yükü kaldırın. Cismi alırken sırtınızı ve belinizi düz tutun. Kötü duruş sırttaki kamburluğu, beldeki içe çöküklüğü arttırır. İyi duruşta sırt dik, karın içeride, göğüs dışarıda durur. Sık pozisyon değiştirin. Saatte bir, 5-10 dakika hareket edin. Özellikle belin normal eğriliğini korumaya özen gösterin. Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin.” şeklinde konuştu.