Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Diyarbakır'da hamile eşine meyve almak için gittikleri pazarda teröristlerin silahlı saldırısı sonucu şehit olan Astsubay Nejdet Aydoğdu’nun eşi Esra Aydoğdu’ya şehadet belgesini takdim etti. Eşlerinin ve aile üyelerinin meslek hayatlarında ne kadar iç içe olduğunun en büyük göstergesinin şehit hava astsubay Necdet Aydoğdu ve kıymetli eşi Esra Aydoğdu hanımefendi olduğunu kaydeden Öztürk, “Öyle bir meslek icra ediyoruz ki şehadete yürürken bile eşimiz elimizden tutuyor. Şehidimiz çalışkan, disiplinli, vatanını ve milletini seven, dürüst, havacılığı bir yaşam tarzı olarak benimsemiş üstleri tarafından, astları tarafından sayılan şefkatli bir eş, mazbut bir aile reisi idi. Tam bir havacı ve Türk astsubayıydı. Terörizme karşı Hava Kuvvetlerinin kararlılık ve fedakarlıkla mücadeleye devam edeceğini burada tekrar söz veriyorum ve tekrar vurguluyorum. Personelimin ve benim bu milletin birliğine ve bu kutsal vatan topraklarının bütünlüğüne uzanan her türlü hain eylemle yapılan her türlü hain planını önündeki en büyük engel teşkil edeceğini bir kere daha söylüyorum.” diye konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ilk defa ‘Astsubay Vecihi Hürkuş Onur Ödülü’ töreni düzenlendi. Komutanlık konferans salonunda düzenlenen tören Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve hava kuvvetlerinde görevli subay, astsubay ve uzman çavuşlar ve aileleri katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Tören kuvvet astsubayı Nazmi Harmancı konuşmasıyla başladı. Ödül töreni isminin Astsubay Vecihi Hürkuş olarak belirlenmesinin gurur verici olduğunu söyleyen Harmancı, “Ödül alacak personel seçimi için birliklerden aday personellerin belirlenmesi istendi. Bu kapsamda belirlenen adaylar arasından 21 personele ödül verilmesinin kararlaştırıldığını aktardı. Ödül olarak personele verilen bröve Vecihi Hürkuş’un brövesidir.” dedi.

Astsubay Vecihi Hürkuş’un hayat hikayesi okundu. Ödül alan personel arasındaki en kıdemli astsubay Mustafa Peker konuşma yaptı. Bugüne özel olarak hazırlanan kısa film gösterimi yapıldı.

Ödüller kıdem sırasına göre 2 grup halinde verildi. Astsubaylara plaket, uçak maketi ve Vecihi Hürkuş’un brövesi ile eşlerine hediye verildi. Birinci grupta yer alan Astsubaylar Mustafa Peker, Turan Civci, İsmail Ekiz, Hüseyin Arslan, Güven Bekçi, Murat Erdönmez, Metin Karabey, Yüksel Sabah, Mehmet Demir, Oğuzhan Bilgili, Akın Alıcı ödüllerini Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve eşinin elinden aldı.

Astsubay Yüksel Sabah ödülüne aldığı sırada konuşan Akın Öztürk, “Biz ödülünü verdik fakat Allah daha büyük bir ödül vermiş astsubayımızın bir erkek çocuğu dünyaya gelmiş, eşi o nedenle törene gelememiş.” diye konuştu.

ŞEHİT ASTSUBAY NECDET AYDOĞDU’YA ŞEHADET BELGESİNİ ORGENERAL ÖZTÜRK TAKDİM ETTİ

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer, derneği 2007 yılında kurulduklarını söyledi. Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül hanımın sağlık sorunları nedeniyle törene katılamadığını belirten Gürer, “Size en derin sevgilerini iletti.” dedi. Vecihi Hürkuş’un fotoğraf çekmeyi çok sevdiği belirterek, Orgeneral Akın Öztürk’e üzerinde imzasının bulunduğu kitap ayracını hediye etti.

İkinci grupta yer alan astsubaylar Rıfat Dinler, Fatih Kılıç, Fikret Erdoğan, Yusuf Günana, Mustafa Temel, Erkan Tandoğan, Ercan Keleş, Lokman Dal, Şahin Yavuz ve İlker Ayvazoğlu ödüllerini Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve eşinin elinden aldı.

29 Ekim 2014 tarihinde Diyarbakır’da şehit Astsubay Nejdet Aydoğdu’nun eşi Esra Aydoğdu’ya Şehadet Belgesi’ni Akın Öztürk ve eşi takdim etti. Kartal Vakfı Başkanı Aynur Aksoy da Esra Aydoğdu’ya vakıf adına alınan evin tapusu verdi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, ödül almayı hak eden astsubayların, halen görevi başında bulunan 21 bin 500 astsubay arasından çalışmaları ile kendini ispat eden ve onları temsil adına onlardan bir adım öne çıkan personel olduğunu söyledi.

Türk Hava Kuvvetleri adına bu kuvvetin komutanı olarak ödül alanları tebrik eden Öztürk, “Gönül isterdi ki bu töreni daha önce başlatalım, bugüne kadar sizler için faydalı çalışmalar yapmış binlerce astsubayı onurlandıralım. Ancak bu güne nasipmiş. Her biriniz bu ödülleri 1911 yılından bu yana bütün astsubaylar adına almaktasınız. Bugüne kadar hava kuvvetleri kanatlarında çalışmış ve aramızda bulunmayan değerli personelimiz ve şuan bir fiili görev yapan tüm arkadaşlarımızda bu mutlulukta ortaktır. Sizleri kutlarken Hava Kuvvetlerine emeği geçen tüm astsubaylarımızı minnetle yad ediyorum.” diye konuştu.

'ÖYLE BİR MESLEK İCRA EDİYORUZ Kİ ŞEHADETE YÜRÜRKEN BİLE EŞİMİZ ELİMİZDEN TUTUYOR'

Eşlerinin ve aile üyelerinin meslek hayatlarında ne kadar iç içe olduğunun en büyük göstergesinin şehit hava astsubay Nejdet Aydoğdu ve kıymetli eşi Esra Aydoğdu hanımefendi olduğunu kaydeden Öztürk, “Öyle bir meslek icra ediyoruz ki şehadete yürürken bile eşimiz elimizden tutuyor. Şehidimiz çalışkan, disiplinli, vatanını ve milletini seven, dürüst, havacılığı bir yaşam tarzı olarak benimsemiş, üstleri tarafından, astları tarafından sayılan, şefkatli bir eş, mazbut bir aile reisi idi. Tam bir havacı ve Türk astsubayıydı. Eminim ki yaşasaydı hak etmiş olduğu onur ödülünü almak üzere yine aramızda olacaktı. Burada bu hain ve menfur saldırıyı bir kez daha nefretle kınıyor şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimize, Hava Kuvvetlerimize ve başta Esra Hanımefendi olmak üzere tüm aile fertlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ayrıca terörizme karşı hava kuvvetlerinin kararlılık ve fedakarlıkla mücadeleye devam edeceğini burada tekrar söz veriyorum ve tekrar vurguluyorum. Personelimin ve benim bu milletin birliğine ve bu kutsal vatan topraklarının bütünlüğüne uzanan her türlü hain eylemle yapılan her türlü hain planını önündeki en büyük engel teşkil edeceğini bir kere daha söylüyorum. Değerli silah arkadaşlarımız hava kuvvetleri komutanlığı safındaki her görev önemlidir. Mesleğine aşık bir havacı olarak her gün kurumuma ve dolayısıyla ülkeme neler katabilirim kaygısı duymadıkça mesleğimizin hakkını veremeyiz. Bu kuruma bırakabileceğimiz en büyük miras, yaşamınızla, kültürlü duruşunuzla, disiplininizle, mütevazi davranışınızla iş ve yaşam ahlakınızla rol model teşkil etmektir.” açıklamasında bulundu.

Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sone erdi.