Malatya’da organize sanayi bölgesinde arıtılmadan Tohma Çayı’na akıtılan sanayi atıkları Karakay Baraj Gölü’nü kirletiyor.

Yeşilyurt İlçesi Şahnahan Karşıyayaka Mahallesi eski muhtarı Murat Özdemir, sanayi atıklarının arıtılmadan Tohma Irmağı’na bırakıldığını iddia etti. Atıklar nedeniyle ırmak çevresinde ağır bir koku oluştuğuna işaret eden Özdemir, bu yüzden sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Özdemir, şöyle devam etti: “Bu kirli su yüzünden biz hayvanlarımızı dışarıya bırakamaz olduk. Çocuklarımızın hepsi rahatsız. Şimdi Allah rızası için bizim bunlara gücümüz yetmiyor. Artık biz onlardan vazgeçtik onlar da bizden vazgeçsinler. Bu suyu bize koklatıyorlar. Milletvekilleri bir gün gelsin burada beraber kahvaltı yapalım. Bütün masrafları benden. Biz her gün bu suyun kenarında kahvaltı yapıyoruz, yemek yiyoruz çoluğumuz çocuğumuz her gün bu suyun içinde. Onları tek bir sefer gelsin bütün masrafını ben yapacağım. Beraber bir gün Allah rızası için kahvaltı yapalım.”

'BİR İLAÇ İLE BU ÖNLENEBİLİR'

Malatya Çevre ve Ekoloji Platformu Sözcüsü Hasan Kaya da sanayi atıklarının arıtılmadan suya bırakılmasının kirliliğe neden olduğunu ifade etti. Alınacak küçük tedbirlerle çözüme ulaşılabileceğini vurgulayan Kaya, “Bir ilaç ile bu önlenebilir. Bu ilaç kullanılmadığı için bu ızdırabı halka reva görüyorlar. Atıklar nedeniyle suda yaşayan canlılar ile çevresinde yaşayan insanlar rahatsız oluyor” diye konuştu.

'BÖYLE BİR SANAYİLEŞME ASLINDA BİR İNSANLIK SUÇU'

Bölgede incelemede bulunan HDP milletvekili adayı Aydın Erdoğan, sanayinin çevreyi kirletmeden gelişmesinin gerektiğini dile getirdi. Sanayinin gelişimi esnasında ise çevreye ve insana saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Belediye buna seyircisi, AKP seyirci, Sanayi Bakanlığı seyirci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı seyirci. Bu su aynı zamanda Karakaya Baraj Gölü’nü kirletmekte. Karakaya Baraj Gölü kirlendiğinde oradaki balıklar, balığı tüketen insanlar hepsi zehirlenmekte. Dolayısıyla böyle bir sanayileşme aslında bir insanlık suçudur, kabul edilebilir bir şey değildir. Tabi ki sanayi kuruluşlarının çalışmasına, istihdam sağlamasına karşı değiliz. Yalnız bu atıkların böyle bırakılmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.