Gazeteci-Yazar Orhan Kemal Cengiz, 17/25 Aralık dosyaları sebebiyle AK Parti’nin iktidarı bırakmayacağını belirterek, “Bu sebeple Cumhurbaşkanı, tek kurtuluş yolunun erken seçim olduğunu düşünüyor. Bir yolunu bulup dengeleri değiştirmek isteyecektir.” dedi.

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi’nin (GÜSAM) düzenlediği “GÜSAM Buluşmaları”na katılan Gazeteci-Yazar Cengiz, 7 Haziran sonrası ortaya çıkan tablonun iktidarı düşündürdüğünü söyledi. Cengiz, normal bir süreçte AK Parti’nin 'yoruldum' deyip muhalefette kalması gerekirken, sahip olduğu bagaj nedeniyle iktidar olmak isteyeceğine vurgu yaptı. Cengiz, “AKP, iktidarı bıraktığında kaybedeceği çok şey var. Verilen ihaleler, kurulan havuzlar, beslenen devasa medya, devlet imkânları bunların hepsi iktidardan düştüğünde kaybedilecek. Ayrıca 17/25 Aralık dosyaları var. Bunların hukuki davalar olmaya başladığında çok dengeler değişir. Durum böyleyken Cumhurbaşkanı, tek kurtuluş yolunun erken seçim olduğunu düşünüyor. Bu sebeple bir yolunu bulup dengeleri değiştirmek isteyecektir.“ diye konuştu.

Cengiz, Türkiye’de son yıllarda yaşanan onca şeye rağmen AK Parti’nin yüzde 40’ın üzerinde almasını, Türkiye’nin büyük kısmının dindar ve muhafazakâr toplum olmasına bağladı. İktidarın sahip olduğu medyanın seçmene farklı bir gerçeklik sunduğuna da dikkat çeken Cengiz, sosyal yardımlarla beslenen önemli bir kesim olduğunu da hatırlattı.

Koalisyon arayışlarında kritik partinin MHP olduğunu savunan Cengiz, “Ancak MHP’nin HDP gibi bir açmazı var. Kürt sorunu fobisi MHP’nin iktidar olmasının önündeki en büyük engel. Bence zor ama MHP, Kürt politikasını değiştirmek zorunda. Çünkü bölgedeki dengeler değişti. IŞİD gerçeği var. Başta ABD olmak üzere uluslararası arenada Kürtlere bakış açışı tamamen değişmiş durumda.” diye konuştu.

Cengiz, oyunu artırmamasına rağmen CHP’nin iyi bir yolda olduğunu, HDP’nin ise başarısını Türkiye partisi kalarak kökleştirmesi gerektiğine dikkat çekti.