Fildişi Sahili özel okullardan sorumlu Eğitim Bakan Yardımcısı Jean Paul Kouho, heyet halinde Bursa Orhangazi Üniversitesi’ne iadei ziyarette bulundu. Görevi itibariyle Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleriyle yakından ilgilenen Paul Kouho, Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri ile bir süre görüştü.

Geçtiğimiz aylarda Fildişi Sahili’nde bulunan Türk-Nijer Sahili okullarının açtığı eğitim fuarına Türkiye’den çok sayıda üniversite katıldı. Fuarda, Bursa Orhangazi Üniversitesi standını ziyaret eden Kouho, üniversiteden aldığı davet üzerine heyet halinde Bursa’ya gelerek nezaket ziyaretinde bulundu. Jean Paul Kouho, rektörlükte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyük ve gelişmiş bir ülke olduğunu söyledi. Kouho, “Türkiye ile eğitim ticaret, iletişim, inşaat ve benzeri alanlarda karşılıklı işbirliği yapmak istiyoruz. İşbirliği yapmak istediğimiz illerin başında da Bursa yer alıyor. Afrika ve Fildişi Sahili’nin geleceği parlak. İleride çok iyi yerlere geleceğiz. Ancak bunun için Türkiye ile yapılacak işbirliği çok önemli.” dedi.

Fildişi Sahili'nde üç binden fazla yabancı okul olduğunu söyleyen Kouho, Türk okullarını 'Fildişi Sahili okulu' olarak niteledi. Paul Kouho, “Şafak Eğitim Kurumları kurulduğundan bu yana bize eğitim sistemimizi öğretiyorlar. Diğer yabancı okullar gibi gelip size kendi eğitim sistemini ya da diğer eğitim sistemlerini öğreteceğiz demediler. Bu okullar bizim nazarımızda yabancı değil, Fildişi Sahili okullarıdır.” diye konuştu.

Kouho, Afrika’daki tek Türk yükseköğretim kurumu olan Nijerya’daki Nil Üniversitesi için de “Hepimiz için gurur kaynağı” ifadesini kullanırken, “Aynısını Fildişi Sahilin’de de görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Üniversiteyi gezerek detaylı bilgi alan bakan yardımcısı Kouho, üniversitenin çok güzel olduğuna değindi. Kouho, “Üniversite’de otuz yedi farklı ülkeden öğrenci varmış. Bu da üniversitenin uluslararasılaşma yolunda önemli bir adım attığını gösteriyor. Fildişi Sahili’nden beş öğrencinin burada eğitim aldığını öğrenmek ise bizi ayrıca mutlu etti. Bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artmasını arzu ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Ziyaretten memnun kaldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Recep İleri de eğitim ve öğretim konularında fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi. Rektör İleri, bu görüşme vesilesiyle 2015-2016 akademik yılında dünyada en az elli farklı ülkeden öğrenci beklediklerini ve her geçen gün uluslararasılaşma adına önemli adımlar attıklarını sözlerine ekledi.

Rektör İleri, önümüzdeki yıl Fildişi Sahili’nde yapılması planlanan uluslararası üniversite tanıtımlarına davet edildiğini ve Bursa ziyaretinden memnun kaldığını söyledi.