Eskişehir yolunda Şap Enstitüsü'nün yer aldığı, binlerce ağacı barındıran 120 bin metrekarelik arazinin inşaat yoğunluğunun 10 kat artırılması tepkilere neden oldu. Daha önce Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapılması için boşaltılıp yıkılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı lojmanlarının Şap Estitüsü arazisine inşa edileceği belirtiliyor. Bunun için bu arsanın emsal değerinin yükseltildiği iddia ediliyor. Arazideki 30 bin metrekarelik inşaat izni Ankara Büyükşehir Belediyesi kararıyla 300 bin metrekareye çıkarıldı. Bakanlığın ağaç kesmeden bu arsaya 300 bin metrekare inşaat yapmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Eskişehir yolu üzerinde Şap Enstitüsü'nün bulunduğu ODTÜ kampüs alanı yanına serbest yapılaşma kararını yargıya taşıyacak. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Şap Enstitüsü'nün olduğu alanın yanı ODTÜ kampüsüdür. Eskişehir yolu üzerinde bu denli yüksek yapılaşma zaten sıkıntılı olan yoğunluğu artıracaktır. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın bu planı onaylaması durumunda yargıya başvuracağız.” dedi.

Plan teklifinin görüş için belediye meclisine gittiğini hatırlatan Candan, “Kaçak sarayın yapılması için birçok ağaç kesilmişti ve Orman Genel Müdürlüğü'nün lojmanları yıkılmıştı. Alanın hangi resmi kurum için kullanılacağının belirsiz olduğu notu meclis kararına düşülse de Kaçak saray için yıkılan lojmanı tekrar yapma niyetinde oldukları açık. Şimdi Orman Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü alanında lojman yapmak istiyormuş basına bu bilgiler yansıdı.” diye konuştu.

Meclis kararının çelişkili olduğunu söyleyen Candan, planın sakıncaları gündeme gelmesine rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi'nde olumlu görüş verilmesinin çelişkili bir durum olduğunu vurguladı. Orman Genel Müdürlüğü'nün talebi ile yapılan plan değişikliğinde, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayladığı kararda, planın sakıncalarının dile getirildiğini hatırlatan Candan, şunları kaydetti: “Kararda ‘Mevcut Şap Enstitüsü'nün taşınmasına yönelik plan ve programın olmadığı vb. eksiklikler içeren plan değişikliğinde ayrıca yola cephesi olmayan bir parsel oluşturulmasının mümkün olmadığı gibi iki ayrı resmi kurum alanı oluşturulmasının da anlaşılamadığı, yapı yoğunluğunun E:0.25'den E:2.50'a çıkarılmasıyla istenen inşaat alanı artışının hangi resmi kurum için kullanılacağının da belirsizlik taşıdığı' ifadelerine rağmen Belediye Meclisi olumlu görüş vermiştir. Planı takipteyiz.”

BELEDİYE İMAR MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN ÇEKİNCELERİ DİKKATE ALINMADI

Atatürk Orman Çiftliği içinde hizmet vermekte olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü'nün mevcut arazisi, Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'ne tahsis edilince yeni yer arayışına girildi. Önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na ait arazi Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na tahsis edildi. Ankara'nın en işlek ana arteri olan Eskişehir Yolu üzerinde ODTÜ'nün hemen karşısında binlerce yetişkin ağacın yanı sıra Şap Enstitüsü'nün de bulunduğu yeri gören yetkililer, 0.25 olan inşaat yapma hakkını 10 kat artırarak 2.5'a çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çok tartışılacak bu imar değişikliğiyle ilgili 7 Temmuz'da Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yazı yazarak görüş istedi.

Belediyen İmar Müdürlüğü'nün yaptığı incelemelerde ise özetle şu çekincelere yer verildi: "İmar planına esas jeolojik etüt raporunun olmadığı, malik Milli Emlak Müdürlüğü'nün görüşünün alınmadığı, alanda mevcut Şap Enstitüsü'nün taşınmasına yönelik plan ve programın olmadığı vb. eksiklikler içeren plan değişikliğinde ayrıca yola cephesi olmayan bir parsel üretilmesi mümkün olmadığı için iki ayrı resmi kurum alanı oluşturulmasının mümkün olmadığı, emsal 0.25'ten emsal 2.5'a çıkarılmasıyla istenen inşaat alanı artışının hangi resmi kurum için kullanılacağının da belirsizlik taşıdığı hususları tespit edilmiştir.”

Tüm çekincelere rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar değişikliği talebini Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havale etti. Geçen hafta toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ise değişiklik kararı CHP, MHP ve BBP'li meclis üyelerinin ret oylarına rağmen 14 Ağustos'ta oy çokluğuyla onaylandı.