Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eşek Adası olarak da bilinen Kara Ada’da çeşitli sebeplerle sahipsiz kalmış eşekleri yeniden sahiplendi. İçecekleri su, ileri biyolojik arıtmadan geçecek olan hayvanların yiyecekleri de adaya kayıklarla getiriliyor.

DKMP Genel Müdürlüğü ile Pro Animale Derneği Türkiye Temsilciliği'nin daha önce yaptığı ve süresi biten protokol, eşeklerin yanı sıra adada bulunan bütün hayvanların korunması maksadıyla yenilendi. Kara Ada 6 bin 695 dekar büyüklüğünde makilik ve kayalık bir arazi yapısında oluşuyor. Adada ise sahipsiz eşekler, melez keçi, tavşan, yılan, keklik, yırtıcı kanatlı ve su kuşu türleri yaşıyor.

44 EŞEK YAŞIYOR

Çeşme’de imzalanan protokol çerçevesinde adada yaşayan 44 adet sahipsiz eşek ve 60 adet melez keçinin bakımı, beslenmesi, kısırlaştırması ve tedavileri yapılacak. Ayrıca protokol ile iki koruyucu veteriner düzenli olarak bu hayvanların koruyucu hekimliğini yapacak. DKMP Genel Müdürlüğü protokol çerçevesinde bu sahipsiz hayvanların hayatlarını tehlikesiz ve rahat bir ortamda sürdürmeleri için adada sabit bir görevlinin bulunmasını da sağlayacak. Adada elektrik ve su bulunmaması sebebiyle mevcut olan güneş panelleri ve rüzgâr tribünleri ile elektrik üretiliyor. Üretilen bu enerji aydınlatma, kuyudan su çekilmesi, çekilen suyun ileri biyolojik arıtmadan geçirilmesinde kullanılıyor. Geçmişte adaya terk edilen hayvanların üremesi sonucu çoğalan ve sahipsiz kalan bu hayvanlar için yiyecekler adaya kayıklar vasıtasıyla getiriliyor ve görevli tarafından bu hayvanlar besleniyor.