Gediz Üniversitesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle "orman yangını erken uyarı sistemi" geliştirdi. Güneş enerjisiyle çalışan sensörler sayesinde yangınlara kısa sürede müdahale edilecek, milli servet ormanlar kül olmaktan kurtarılacak

Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Batuhan Tokuş ve Mehmet Canbulat, ormanları yanmaktan kurtaracak bir teknolojiye imza attı. Zümrüt yeşilinin yerine matem karası bırakan yangınlardan etkilenen gençler, TÜBİTAK desteğiyle erken uyarı sistemi geliştirdi. Ormanları koruyacak bir "tekno kalkan" işlevi görecek proje kapsamında, alevi ve dumanı açık alanda da algılayabilen özel sensörler üretildi. Enerjisini güneşten karşılayan bu sensörler, belirli aralıklarla ağaçlara yerleştirilecek, yangınları daha ilk kıvılcımdan itibaren radyo frekanslarıyla ilgili birime bildirecek. Böylece ekiplerin zaman kaybetmeden müdahale etmesi sağlanacak, oksijen deposu ağaçlar yanmaktan kurtarılacak.

GÖZKULAK OLACAK

Öğrenciler Tokuş ve Canbulat, yaşadıkları İzmir'in Foça ilçesinde her yaz orman yangınlarına şahit olduklarını ve büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Mucit gençler, “Alevlerin yeşili yutmasına nasıl engel olabiliriz diye düşündük ve hocalarımızın da desteğiyle ortaya böyle bir proje çıktı. TÜBİTAK’ın desteklediği bu sistem, ormanlarımıza 24 saat gözkulak olacak. Tehlike anında alarm vererek, alevlerin büyümeden söndürülmesine imkan tanıyacak. Böylece her yaz hektarlarca yeşil alanın kaybedilmesinin önüne geçilebilecek.” dedi.