Mikrobiyoloji Uzmanı Osman Büyükkaya, domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün insanlara temas, hapşırma ve hastanın değdiği ortak kullanım alanlarına dokunmakla geçebildiğini söyledi. Ortak kullanım alanlarının sık sık temizlenmesi gerektiğini belirten Büyükkaya, buralara dokununca ellerin yüz bölgesine, ağza ve göze sürülmemesini öneriyor.

Osman Büyükkaya, bulaşıcı olan bu hastalığa karşı korunmanın en önemli yolunun hijyen koşullarını sağlamaktan geçtiğini söyledi. Büyükkaya, “Öksürük ve hapşırma yoluyla, taşıyıcının tükürük zerrecikleri havaya yayılarak günlük dokunduğumuz her nesneye bulaşabilir. Kişi, virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır. Yine günlük kullanım nesneleri dezenfekte edilmeli. Günlük hijyene önem verilmelidir. Zira virüs yüzeylerde 2 – 8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.” dedi.

Hastalığın belirtilerini sıralayan Büyükkaya, şöyle devam etti: “Yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluktur ve halsizliktir. Kimi vakalarda ishal ve kusmaya rastlanmıştır. Bu ve benzer şikâyetleri olanlar en yakın kliniğe başvurmalıdır. Hijyen her tür bulaşıcı hastalıktan korunmanın en etkili yoludur. Bunu bir alışkanlık haline getirerek kendimizi, kendimizle birlikte çevremizi dolayısıyla şehirlerimizi korumanın da yegane yoludur.”