Bursa'da ortaokul 7. sınıf öğrencisi Esra Arslan, görme engellilerin yardım almadan yürümesi ve toplumda daha rahat dolaşmasını sağlamak amacıyla sensörlü ceket yaptı. Çevresindeki görme engellilerin yaşadıkları sorunları yakından gördüğünü belirten Arslan, "Ceketsiz Çıkmam Abi' projesiyle onların hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırmayı hedeflediğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce organize edilen Bursa Bilim Şenliği kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Bilim Şenliği 2015 Proje Yarışması'nın heyecanı sürüyor. Yarışmanın ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ilk eleme sergisi Merinos Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı'nda yapıldı. İki gün açık kalacak sergiye 284 proje katılıyor. Sergi sonunda seçilen 50 proje final yarışmalarına katılabilecek. Sergide dereceye girmek için mücadele eden mucitler hünerlerini sergiledi. Kızıklar Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Esra Arslan, Fen Bilgisi Öğretmeni Faik Erdoğan danışmanlığında geliştirdiği 'Ceketsiz Çıkmam Abi' projesiyle görme engellilere park sensörlü ceket geliştirdi.

Cekete koyduğu park sensörü, akü ve hoparlör sayesinde göremeyen insanların rahatlıkla yürüyebileceğini anlatan Arslan, şunları söyledi: "Görme engellilerin yolda yürürken çarpmasının önüne geçiyoruz. Park sensörleri engellinin ceketinin cebine veya yakasına takıldığı zaman 2 metre kala bu sensörler ötmeye başlıyor. Kişi, cisme yaklaştıkça örtme sesi yükseliyor. Seri üretim yapmayı planlıyoruz. Çevremdeki görme engelli insanların yaşadıklarından etkilendim. Bu konuyu çok araştırdım, söyleşileri takip ettim. Bilim insanlarını okudum. Görme engelli bireylerin engellere çarpmasını en aza indirmek ve koruması zor olan baş kısımlarını korumalarını sağlamayı amaçladık."

Danışman öğretmen Faik Erdoğan ise "Öğrencimiz proje geliştirdiğini söyleyince biz de onu yönlendirdik. Hangi yolları izlemesi gerekti konusunda danışmanlık yaptık. Projeyi denedik, toplumsal etkilerini de çevreye sorduk. Çok olumlu tepkiler alınca yarışmaya dahil olduk." diye konuştu.

ABDEST ALAN BABAANNESİNDEN ETKİLENDİ HAREKET EDEN MEKANİK LAVABO YAPTI

Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu öğrencisi Muhammed Buğra Köse bir arkadaşıyla birlikte özellikle çocuk ve abdest almakta zorlanan yaşlılar için vazgeçilmez olmaya aday bir buluş. Geliştirdikleri mekanik lavabonun aşağı ve yukarıya hareket edebildiğini anlatan Köse, "Çocuklarımızın ya da yaşlıların daha rahat ellerini yıkamalarını amaçladık. Boyun fıtığı ve bel fıtığı rahatsızlığı olan insanlar lavabolarda çok zor anlar yaşıyorlar. Yaşlılar ise abdest alırken ayaklarını yıkamakta zorlanıyorlar. Babaannemin abdest alırken yaşadığı sıkıntıları görmüş, lavabonun aşağısına çeşme yaptırmıştık. Düşününce aklıma böyle bir proje geldi." dedi.

Bir öğrenci, orman yangınlarını önlemek amacıyla su balonu projesini geliştirirken başka bir öğrenci de güneş enerjisiyle cep telefonunu şarj edecek cihaz geliştirdi. Bursa Bilim Merkezi Koordinatörü Rıfat Bakan, şunları kaydetti: "Yarışma kapsamında Temel Eğitim Okulları Projeleri kategorisinde birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin ve üçüncüye 2 bin lira, üniversite kulüpleri kategorisinde birinci 6 bin lira, ikinci 4 bin lira ve üçüncü 3 bin lira, orta öğretim okulları projeleri kategorisinde birinci 5 bin, ikinci 3 bin, üçüncü 2 bin lira ödül alacak. Bireysel Mucitler kategorisinde birinci 10 bin, ikinci 7 bin, üçüncü 5 bin lira, Mesleki Eğitim Okulları Projeleri'nde de birinci 5 bin, ikinci 3 bin ve üçüncü 2 bin liralık para ödülü verilecek."