İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Nevvar-Salih İşgören Ortaokulu'nda, öğrenciler için okul idaresi tarafından hazırlanan ve 2.5 liraya satılan "Mavera" isimli dergideki İngilizce cinsel içerikli bir karikatür ortalığı karıştırdı. 54 sayfalık dergideki İngilizce karikatürde, raket ve bir tüylü topla oynanan 'badminton' oyununda kullanılan top için 'rocket penis' ifadesi kullanılması şaşkınlığa sebep oldu. Bir diğer karikatürde ise ekmek kızartma makinesi, pişmek için bekleyen ekmeğe İngilizce olarak, 'Seni içimde istiyorum' ifadesini kullanırken ekmek de ona, 'Çok sıcak' diye cevap veriyor.

Dergileri dağıttıktan sonra yaptığı hatanın farkına varan okul yönetimi, dergileri apar topar geri toplattı. İngilizce karikatürün olduğu bölüme ise bir inşaat firmasının reklamı yerleştirildi ve dergiler yeniden öğrencilere verildi. Ancak sonradan yapıştırılan reklamın kazındığında, İngilizce karikatürün yeniden okunabildiği görüldü. Öğrenci velileri yaşananlara tepki gösterirken Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Demir ise, "Okullarımızın kimler tarafından yönetildiğini ve çocuklarımızın geleceğe nasıl hazırlandığını, bir kez daha görmüş olduk. Öğrencilerimize yazık oluyor." dedi.

Geçen yıl TEOG sınavına giren bir öğrencinin cevap anahtarının, soru kitapçığı arasında unutulmasıyla gündeme gelen Gaziemir'deki Nevvar Salih İşgören Ortaokulu'nda, derginin genel koordinatörlük ve yazı inceleme denetleme görevini iki Türkçe öğretmeni üstlenmiş. Derginin içinde yer alan İngilizce karikatürdeki cinsel içerikli ifadeler, herkesi şok etti. Dergideki karikatürde, tenis topu ile badminton topu arasında geçen sohbette, tenis topu, "Rocket penis" ifadesini kullanırken, diğerinin ise bu benzetmeye gülmesi, karikatüre konu edildi. Bir diğer karikatürde ise, ekmek kızartma makinesi, pişmek için bekleyen ekmeğe, İngilizce olarak, "Seni içimde istiyorum" ifadelerini kullanırken, ekmek ise ona "Çok sıcak" diye cevap verdi.

ÇOCUKLARIMIZA YAZIK OLUYOR

Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Merih Demir, ortaokul öğrencileri için hazırlanan dergide, cinsel ifadelerin kullanılmasının asla kabul edilemeyeceğini söyledi. Demir, "Okul yönetiminin hazırladığı bir derginin, defalarca kontrol edilmesi ve çocuklara uygun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. İngilizce karikatürde, erkek cinsel organı açıkça ifade ediliyor. Okul yönetimi bunu nasıl atladı veya kimse bunu nasıl fark etmedi, gerçekten ben de merak ediyorum. Okullarımızın kimler tarafından yönetildiği ve çocuklarımızın geleceğe nasıl hazırlandığını, bir kez daha görmüş olduk. Yönetici belirlemelerinde liyakat, bilgi ve tecrübeyi hiçe sayarsanız, sonucu böyle olur. Okulumuzun müdürü de, dindar nesil yetiştirecekleri söyleyen Eğitim Bir Sen'in üst düzey yöneticisidir. Öğrencilerimize yazık oluyor." dedi.

Cihan Haber Ajansına konuşan bir öğrenci velisi ise okulda dağıtılan dergiyi gördüğünde büyük şok yaşadığını söyledi. Okul yöneticilerinin bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyleyen öğrenci velisi, "Çocuklarımızın cinsel yönden eğitilmesine karşı çıkmayız. Ancak bu yapılan bir eğitim değil, tamamen saçmalıktır. Daha 10-11 yaşındaki çocukların, okul tarafından dağıtılan bir dergide, bu ifadeleri okumaları hiç doğru değil. Biz okul yöneticilerine güvenemeyeceksek, kime güveneceğiz" dedi.