Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, Ramazan bayramında insanların beslenme alışkanlıklarının tamamen bozulması ile devamında sağlık sorunlarını getirdiğini ifade etti. Dr. Kılıç, bayram günü vatandaşların, 'oruç bitti artık yeme zamanı' düşüncesinin yanlış olduğunu ve bu düşüncenin hastanelerde sonuçlandığına dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, yaptığı açıklamada Ramazan ayının sona erdiğini ve bayramla birlikte insanların normal yeme düzenine geçeceklerini hatırlattı. Bu süreçte yapılan hatalara dikkat çeken Dr. Kılıç, şu uyarılarda bulundu: “Bazı kişiler hala oruç tuttukları zamana ait beslenme biçimini korurken, bazı kişiler ise 'oruç bitti artık yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketerek bazı sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı miktarda tüketmek, kan şekerinin yükselmesine, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle, vatandaşların bayram ziyaretlerindeki ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Hayat boyunca sürdürülmesi gereken yeterli ve dengeli beslenme kuralları Ramazan Bayramında da unutulmamalıdır. Bu nedenle, her besin grubunda bulunan çeşitli besinler, en az 3 ana ve 2-3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.”

ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN AŞIRI ŞEKER TÜKETMESİNE İZİN VERELMEMELİ

Dr. İsmail Kılıç, diyabet, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının, sürdürdükleri özel beslenme düzenlerini bayram süresince de korumaları önem arz ettiğini ve boş enerji kaynağı olan şekerlerin çocuklar tarafından da çok tüketilmemesini istedi. Dr. Kılıç, vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Bebek ve çocukların büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş enerji kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen göstermesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve yüksek tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir. Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemek şeklinde sürdürülmemeli, gece öğününde meyve ve yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Misafirlere ikram edilen şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.”

Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, bayram tatili süresinde hastanelerin acil servisleri, 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerine bağlı ambulans ve hava ambulansı 24 saat kesintisiz hizmet vereceğini de sözlerine ekledi.