Ünye Müftüsü Vedat Başsan, Ramazan orucunun sadece mideye değil, bütün organlara ve nefise de tutturulması gerektiğine vurgu yaptı. Müftü Başsan, Ramazan ile gelen bu güzelliklerin, bayram ile gitmemesi gerektiğine, Ramazan’dan sonra insanın hayatının oruçlu gibi geçirmesi gerekliliğine değindi.

ORUÇ, İNSANLARIN HAYATLARINI ŞEKİLLENDİRMESİ İÇİN BAŞLANGIÇTIR

Başsan, şu görüşleri paylaştı: “Tabii nasıl bir Ramazan tutulmalı sorusu önemli bir sorudur. Ayrıca bu Ramazan için değil bütün ibadetler için geçerlidir. Nasıl bir namaz, nasıl bir zekât, nasıl bir sosyal hayat ve nasıl bir oruç gibi. Tabii Ramazan şartları belli bir ibadettir. İmsak ile iftar arasında yememe, içmeme ve vücudun isteklerinin gemlendiği bir ibadettir. Bunların yanında yalanı terk edeceksiniz. Normal hayatta ne yapmamanız gerekiyor ise, Ramazan'da da aynı şeyleri yapacaksınız. Çünkü bir ayda yoğun bir eğitim sistemi gibidir. Kendinizi meşru olan şeylerde alıştırma yapıyorsunuz. Yasak olan şeylerden de uzak kalabilesiniz. Helal olan şeylerde nasıl ki Allah istedi diye o saatler içerisinde sınırlı davranıyorsanız, helal olmayan şeylerde de kendinize çeki düzen vereceksiniz. Ama burada sadece yememe içmeme değil, elinize, dilinize, duyduğunuz şeylere de sahip çıkıp kalbinize de oruç tutturacaksınız. Aslında, bütün azalarınıza oruç tutturacaksınız. Oruç ancak bu şekilde insanların hayatını şekillendirebilir. Bunun yanında diğer 11 aya da hayatınızın şekillenmesini sağlayabilir.

ALLAHÜ TEALA 'ORUCUN SEVABINI BEN VERECEĞİM' DİYOR

Oruç, sevabı en fazla olan ibadetlerden bir tanesidir. Oruçta ne kadar sevap verileceğini biz bilmiyoruz. Allahü Teala 'orucun sevabını ben vereceğim' diyor. Onun için bu bizim için bir başlangıç noktası, kendimizi yenileme noktası, tövbe istiğfar edip, tertemize şekilde hayatımıza şekil verecek bir vesileyi en iyi şekilde değerlendirmemiz, bu fırsatı kaçırmamız gerekir diye düşünüyorum.”