Apple, masaüstü işletim sisteminin en yeni sürümü olan OS X El Capitan’ın, bu gün Mac kullanıcıları için ücretsiz güncelleme olarak çıkacağını duyurdu.

OS X El Capitan ile Mac bilgisayarlara gelecek yenilikler şöyle:

El Capitan, pencere yönetimi konusundaki güncellemeler, yerleşik uygulamalar, Spotlight araması ve uygulamaları açma ve uygulamalar arasında geçiş yapma, PDF’leri açma ve mail’lere erişme gibi aktiviteleri daha hızlı ve duyarlı hale getiren performans geliştirmeleriyle Mac deneyimini rafine hale getiriyor.

El Capitan, Mac’inizle en çok yaptığınız şeylerin daha basit ve akıllı yollarını sunuyor. Kullanımı kolay Mission Control, Mac’inizde açık olan her şeyi görmenizi ve organize etmenizi daha da kolaylaştırıyor. Mission Control, tek bir kaydırma hareketiyle, tüm pencerelerinizi tek bir katmanda düzenliyor. Böylece, ihtiyacınız olan pencereyi daha hızlı bulabiliyorsunuz. Masaüstünüz kalabalıklaştığında, işlerinizi daha geniş bir alanda yapabilmek için pencerelerden birini ekranınızın üst kısmına taşıyarak yeni bir alan oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca, yeni Split View özelliği, iki uygulama penceresini otomatik olarak tam ekranda yan yana getiriyor, bu sayede dikkatiniz dağılmadan aynı anda iki uygulamayla da çalışabiliyorsunuz.

Spotlight, El Capitan’da daha da akıllı. Spotlight aramasını kullanarak hisse senedi fiyatlarını, hava durumunu ve hava tahminlerini, spor karşılaşmalarının sonuçlarını, programlarını ve pozisyonları, hatta sporcularla ilgili bilgileri kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda, Spotlight ile, aradığınız dosyayı bulmak için konuşma dili ile arama yapabilirsiniz. “Ahmet'in Nisan ayında gönderdiği mail” veya “dün hazırladığım sunum” gibi ifadeler yazdığınızda, Spotlight tam olarak aradığınız şeyi bulmanıza yardımcı oluyor. Daha fazla sonuç görüntülemek isterseniz Spotlight penceresini yeniden boyutlandırabilir veya masaüstünüzde herhangi bir konuma taşıyabilirsiniz.

OS X’teki yerleşik uygulamalar, El Capitan’da daha da iyi. Safari’de, favori web sitelerinizi açık ve aktif halde tutabilmeyi sağlayan İğnelenmiş Siteler özelliği ve herhangi bir sekmeden tarayıcı sesini hızlıca kapatmaya yarayan yeni sessize alma düğmesi bulunuyor. Mail uygulaması, Mail mesajlarındaki isim veya etkinlikleri tanıyarak, bunları tek bir tıklamayla kişilerinize veya takviminize eklemenizi öneren Akıllı Öneriler özelliğini sunuyor. Tıpkı iOS’ta olduğu gibi, kaydırarak mesajları silebiliyor, Mail tam ekran modundayken birden çok mail arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Fotoğraflar’da konumları düzenleyebiliyor, tanımları toplu olarak değiştirebiliyor, albümlerinizi tarihe veya başlığa göre sıralayabiliyor ve favori geliştiricilerinizin üçüncü taraf düzenleme eklentileriyle, düzenlemeyi bir adım öteye taşıyabiliyorsunuz.

El Capitan; fotoğrafları, PDF’leri, videoları ve diğer dosyaları notların içerisine sürükleyip bırakabilmenize veya Paylaş menüsünü kullanarak, doğrudan başka uygulamalardan Safari web bağlantıları veya Harita konumları gibi içerikleri ekleyebilmenize imkan veren, Notlar uygulaması sunuyor. Kolayca oluşturulabilen kontrol listeleri, yapılması gereken önemli şeyleri takip edebilmenize yardımcı olurken, yeni İlişik Tarayıcı ilişiklerinizi tek bir sade görünümde organize ederek, aradıklarınızı bulmanızı kolaylaştırıyor. iCloud sayesinde notlarınız her zaman eşzamanlanıyor, böylece, bir cihazda not oluşturup düzenleyebiliyor veya aynı notu diğer cihazlarda kullanabiliyorsunuz.

SİSTEM PERFORMANSINDA YAPILAN GELİŞTİRMELER

OS X El Capitan, sistem performansını Mac’in her noktasında artırıyor, her gün yaptığınız şeylerin çoğunu daha hızlı ve duyarlı hale getiriyor. Apple’ın çığır açan grafik teknolojisi Metal, Core Animation ve Core Graphics’i hızlandırarak, sistem seviyesinde görüntü işlemeyi yüzde 50’ye kadar artırıyor. Bu sayede günlük olarak kullandığınız uygulamalarda daha hızlı grafik performansı sunuyor.

El Capitan aynı zamanda, ekranda okunabilirliği keskinleştiren tasarımla 50.000 adet karaktere sahip Çince (hem Geleneksel hem de Basitleştirilmiş) sistem fontu da dahil olmak üzere, geliştirilmiş uluslararası dil desteği sunuyor. Çince klavye giriş yöntemleri şimdi düzenli olarak güncellenen kelime listelerine ve daha akıllı aday penceresine sahip. El Capitan, Hiragana’yı otomatik olarak yazılı Japoncaya çevirerek ve dönüştürülen kelimeleri tek tek seçme ve onaylama ihtiyacını azaltarak, Japonca metin girişini daha hızlı hale getiriyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, tüm özelliklerin her aygıtta kullanılamayabileceği, performansın da sistem yapılandırması, uygulamaların iş yükü ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebileceği de belirtildi.

El Capitan'ın, 2009’da üretilen Mac’ler ve daha yeni modellerinin yanı sıra 2007 ve 2008’de üretilen bazı modelleri desteklediği bildirildi.