Ankara Sanayo Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ahmet Kaya, bölge firmaları olarak elektrik ve doğalgaza 2014 yılında yaklaşık 140 milyon lira ödediklerini söyledi.

ASO 1. OSB yöneticileri, Enerji Verimliliği Derneği Ankara Şubesi (ENVERDER) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) işbirliği ile Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan yeni bir projeyi hayata geçirmek üzere toplantı yaptı. Yılda 25 milyon liralık tasarruf hedeflediklerine dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, "ASO 1. OSB firmaları olarak elektrik ve doğalgaza 2014 yılında yaklaşık 140 milyon lira ödedik. Yapılan çalışmalar sanayide uygulanacak enerji verimliliği çalışmaları ile yüzde 20’ye kadar tasarruf yapılabileceğini gösteriyor. Hayata geçireceğimiz projeyle bölge firmalarımız yıllık 25 milyonu lirayı aşan tasarruf sağlayabilecekler." dedi.

"GERİ ÖDEME 60 AYA KADAR UZAYABİLECEK"

Kaya, projenin finansmanı için TTGV tarafından sağlanan 1,5 milyon dolarlık Enerji Verimliliği Fonu’nu kullanacaklarını belirterek, "Entegre ve yenilikçi bir bakış açısı ile dünyada kanıtlanmış bir finansman modeli olan ESCO (Energy Service Company – Enerji Hizmet Şirketi) modeli uygulanacak. Enerji verimliliği için firmalarımız tarafından yapılacak yatırımın yüzde 80’e kadar olan bölümü bu fondan karşılanacak ve geri ödemesi 60 aya kadar uzayabilecek. Yani firmalarımız aldıkları finansman desteğinin geri ödemesini elde edecekleri tasarrufun bir kısmıyla ödeyebilecekler. Ödeme bittikten sonra da elde edilen tasarruf miktarları kasalarında kalacak.” dedi.