Vapurda gözaltına alınarak bugün tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Prof. Dr. Osman Özsoy, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliye çıkışı konuşan Özsoy, “30 yıldır köşe yazısı yazan bir insan bir yazıdan dolayı yargılanmaya kalkılırsa kimse bu ülkeye güvenmez ve itibar etmez.” dedi.

Köşe yazısında kullandığı ‘üç-beş mert adam’ sözleri nedeniyle gözaltına alınıp yargılanan Osman Özsoy, 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliye çıkışında açıklamalarda bulunan Özsoy, “İşin garip tarafı şu; beni bir telefonla arayarak davet edebilirler. Geçen sene üniversiteden kovulunca sokakta yatmıştım. Öğrencilerim gelmişti oraya. Beni davet ettiler, oraya gittim, oradan ayrıldım. Sultanahmet Meydanı’nda fotoğraflar çektirdim. Gemiye bindim, Üsküdar’a yaklaşırken gemi bir beyefendi geldi ve ‘Hocam ben emniyet mensubuyum’ dedi. ‘Nerede çalışıyorsunuz’ dedim. ‘Hocam ben gözaltı kararını uygulamak için geldim’ dedi. Kamera şakası olsa gerek diye düşündüm. Bütün metrobüslerde, Marmaray’da, gemilerde beni arıyorlarmış. Bir telefonla arayın, mert adamlar kaçmazlar. Hakan Şükür Bey’in güzel bir ifadesi vardı; ‘kaçacaklarını bilseler Hidayet Karaca Bey’i tahliye edecekler. Kaçmayacaklar diye tutuyorlar’ diye. Buna tamamen katılıyorum.” ifadelerini kullandı.

Çevrelerinde onlarca polisin olduğunu anlatan Özsoy, “Buraya savcılığa ifade vermeye geldik. Adliye yetkililerinin beyanatı şu; ‘buraya ne kadar azılı insan geldi’. Biz çıkarken üç tane kelepçeli insan geldi. Yanlarında iki tane güvenlik görevlisi vardı. 16-17 kişi benim etrafımda oysa. Öcalan’ı getirseler buraya bu kadar insan olmaz etrafında. Gözaltı süresi boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ben bu yaşadığım şeyleri mertliğime bile yakıştıramıyorum. Bunlar basit şeyler. Hakim’i tebrik ediyorum. Avukatım da tebrik etti kendisini. Yazıda bahsedilen 3-5 mert yiğitten birisi de sensin dedi.” şeklinde konuştu.

Hidayet Karaca ve polisler hakkında tahliye kararı veren hakimler hakkındaki gözaltı kararını da değerlendiren Özsoy, şunları söyledi: “Şaşıran var mı ki? Allah’tan idam cezası kalkmış, asarlardı bir de. Bu süreç artık ayağa düşmüş maskara bir görüntü vermeye başlamıştır. Türkiye artık bu kepazeliği taşıyamaz. Üç-beş mert adam derken neyi kastettin. Kendimi kastediyorum işte. Eğer bugün burada tutuklama kararı çıksaydı, rektör vekilliği yapmış bir insan, 30 yıldır köşe yazısı yazan bir insan bir yazıdan dolayı yargılanmaya kalkılırsa kimse bu ülkeye güvenmez ve itibar etmez. Mert adamlar korkmazlar, korkanlar korkuturlar.”