Aydın’ın Buharkent ilçesinde jandarmanın şüphe üzerine durdurduğu bir arabada, iki adet tarihi halı ele geçirildi. Geç Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen halılar, 2863 sayılı kanun kapsamında, "taşınır kültür varlığı" olarak değerlendirilerek Karacasu Afrodisias Müzesi’ne teslim edildi.

Ekipler, D-320 Denizli-İzmir devlet karayolunda yaptıkları kontrolde, Antalya’dan İstanbul’a gitmekte olan 34 JA 5124 plakalı otomobili durdurdu. Bagajında 7 adet halı, arka koltuğundaki bir çantada ise 2 adet ipek halı bulundu. İpek halıların tarihi eser olabileceğinden şüphelenen ekipler, irtibata geçtikleri Karacasu Afrodisias Müze Müdürlüğü görevlilerinin incelemesinin ardından iki halıya el koyarak, sürücü A.G. hakkında işlem yaptı. Bagajda bulunan 7 halıyı, 3 bin 500 TL karşılığında Antalya’dan aldığını, 2 adet ipek halıyı ise sadece yıkatmak için Antalya Belek’te bulunan bir otelde çanta satıcısı olan A.S.’den emanet aldığını söyleyen A.G., ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT ÇIKTI

El koyulan iki halının, Afrodisias Müze Müdürlüğü'nün yaptığı ön inceleme sonucunda, Geç Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edildi. 182x138 cm. ebadındaki halının orta bölümünde, iç içe geçmiş sekiz yapraklı rozet şeklinde bir motif ve onun her iki yanında simetrik bitkisel motifler yer aldığı, etrafında yedi adet bordür bulunan halının orta bordürünün geniş olduğu ve içinde bitkisel motifler yer aldığı, mavi ve bordo renklerin hakim olduğu, püskülsüz ipek halı olduğu tespit edildi. 184x130 cm. ebadındaki halının ise orta bölümünde vazo içerisinde çiçek ve dallar yer aldığı, geniş bordür içerisinde bitkisel ve geometrik motifler bulunduğu, mavi, bordo ve açık kahverengi renkli, püsküllü ipek halının bazı bölümlerinde atkı-çözgü gevşekliği bulunduğu belirlendi.